MADRID - Een nieuw dopingschandaal in Spanje heeft de wielersport opgeschrikt. Vijf verdachten zijn dinsdag door de Spaanse justitie verhoord, onder hen de hoog aangeschreven ploegleider Manolo Saiz. Volgens de krant El Pais van woensdag hielden de betrokkenen zich bezig met illegale bloedtransfusies.

Behalve Saiz, ploegleider van Liberty-Würth, werden ook ploegarts Eufemiano Fuentes, laboratoriumchef José Luis Merino Batres, José Ignacio Labarta van de ploeg Comunidad Valenciana en oud-renner Alberto León verhoord. De verdachten zouden in een laboratorium in Madrid bloed hebben afgenomen bij renners, daaraan rode bloedlichaampjes hebben toegevoegd om daarmee dezelfde renners kort voor een belangrijke race te injecteren. Deze methode vergrootte het uithoudingsvermogen van de wielrenners.

Bij huiszoekingen zouden volgens El Pais 200 buisjes met bloed in beslag zijn genomen. Die waren voorzien van een code waarmee de betrokken renners kunnen worden geïndentificeerd.

Bloeddopingmiddel

Saiz was de afgelopen jaren de ploegleider van Roberto Heras, de winnaar van de Ronde van Spanje van afgelopen jaar die later werd gediskwalificeerd wegens het gebruik van het verboden bloeddopingmiddel epo. Fuentes is regelmatig met doping in verband gebracht, nooit werd iets bewezen. Hij is een oud-atleet wiens vrouw, 400 meter hordenloopster Cristina Perez, in de jaren '80 positief werd getest maar later werd vrijgesproken.

Sleutel

Spaanse media duikelden woensdag een befaamde anekdote op. Fuentes bevond zich in 1991 in een vliegtuig met een koeltas op schoot. Op de vraag wat de inhoud van de tas was, had hij gezegd: "In deze tas bevindt zich de sleutel voor het winnen van de Vuelta."

Spanje gold lang als een doping-paradijs vanwege het geringe aantal controles en het gemak waarmee verboden producten te verkrijgen zijn. De Spaanse regering heeft inmiddels een nieuwe "zero-tolerance"-politiek aangekondigd.