HILVERSUM - Danny Blind, de gewezen trainer van Ajax, is tijdens het komende WK voetbal bij de NOS te zien als analyticus. Rondom de wedstrijden en in het late avondprogramma NOS Studio Sportzomer zal hij regelmatig zijn voetbalkennis etaleren, maakte de NOS dinsdag bekend.

Dat laatste programma komt overigens uit een Duitse herberg, vanuit Kirchzarten. Dit plaatsje in het zuiden van Duitsland ligt vlakbij het trainingskamp van het Nederlands elftal.

Presentator Jack van Gelder begroet niet alleen de voormalige Ajax-coach. Ook bijvoorbeeld Johan Cruijff, Willem van Hanegem en Bert van Marwijk laten hun licht schijnen over de verwikkelingen op de Duitse velden. Naast gasten uit de voetballerij zal Van Gelder - traditioneel - ook gasten uit andere disciplines ontvangen.

Commentatoren

Studio Sport stuurt zeven commentatoren naar Duitsland om de wedstrijden te verslaan. Dat zijn Theo Reitsma, Evert ten Napel, Frank Snoeks, Jeroen Grueter, Philip Kooke, Jan Roelfs en Arno Vermeulen. De opzet van de programmering op Nederland 2 is grotendeels vergelijkbaar met het EK in Portugal. Dagelijks zijn er wedstrijden om 15.00, 18.00 en 21.00 uur. Omstreeks 20.05 uur is er elke dag een WK Journaal dat wordt gepresenteerd door Mart Smeets en Youri Mulder.

Naast Oranje is er in dat programma ook veel aandacht voor andere teams met een Nederlands tintje, in het bijzonder voor de drie andere Nederlandse bondscoaches die op het WK actief zijn (Guus Hiddink, Australië/Leo Beenhakker, Trinidad & Tobago/Dick Advocaat, Zuid-Korea).

NOS

NOS-leidinggevende Jan de Jong noemde het voetbaltoernooi dinsdag het allergrootste sportevenement op aarde en is er daarom trots op dat de NOS het uitzendt. "Dit toernooi is wat Nederland op dit moment bindt", aldus De Jong. Hij vindt het daarom logisch dat een publieke omroep het evenement op de buis brengt. Hoeveel de NOS ervoor heeft betaald mag hij van wereldvoetbalbond FIFA niet zeggen. "Maar het is echt een keurige overeenkomst, nog niet onderhevig aan de 'Braziliaanse inflatiecijfers' waar we tegenwoordig mee te maken hebben als het gaat om voetbalrechten."

Hoofdredacteur Maarten Nooter van Studio Sport voegde er nog aan toe dat zijn programma ongeveer 2 miljoen euro aan facilitaire kosten zal maken voor de 31 dagen waarin Nederland 2 als een ware WK-zender wordt gepositioneerd. "Maar dat bedrag geven we alleen volledig uit als Oranje de finale haalt." De NOS is nog bezig de uitzendrechten van het EK 2008 binnen te halen. De omroep denkt voor het begin van het WK hierover uitsluitsel te krijgen van de FIFA. De rechten van het WK 2010 heeft de NOS al binnen.