PORTSMOUTH - Zeiler Hans Horrevoets was niet aangelijnd toen hij afgelopen donderdag tijdens de Volvo Ocean Race overboord sloeg. Ook droeg de zeiler geen reddingsvest. Zijn team ABN AMRO II heeft dit dinsdag tijdens een persconferentie in Portsmouth gezegd.

Toen vorige week een zware storm opdoemde, begon de ploeg zich aan te lijnen. Horrevoets sloeg overboord voordat hij dit kon voltooien en kwam op 32-jarige leeftijd om het leven. Het wel of niet aangelijnd zijn aan het schip is volgens de bemanning vooral een zaak van eigen verantwoordelijkheid. "Daar zijn we als team altijd duidelijk in geweest en dat is ook altijd goed gegaan. Helaas veranderde het weer nu heel erg snel. Hans kon daar door zijn positie op het dek net niet snel genoeg op inspelen."

Eerbetoon

Het team heeft nog geen beslissing genomen of het de Volvo Ocean Race zonder Horrevoets zal vervolgen. De zevende etappe voltooide de ploeg maandagavond als eerbetoon aan hun overleden teammaat.

"We gaan er de komende weken over nadenken of we verder gaan", zei de Franse schipper Sebastien Josse. De leiding van het zeilproject liet weten dat de zeilers volledig vrij zijn in hun keuze. "De zeilers moeten dit als team zelf beslissen en zullen het als team moeten blijven doen. We willen geen splitsing in het team of nieuwe leden erbij."

Gevaarlijk

Ook een nieuwe deelname aan de Volvo Ocean Race sluiten de zeilers zeker niet uit. "Het blijft zeker een optie. We weten allemaal dat de zee een gevaarlijke plaats kan zijn om op te vertoeven, maar de gebeurtenis met Hans heeft het niet onveiliger gemaakt. Zo'n ongeluk kan altijd gebeuren", stelde navigator Simon Fisher.

Ook Horrevoets'landgenoot Simeon Tienpont heeft zich niet laten afschrikken door het drama. Al heeft het ongeluk wel enorme indruk op hem gemaakt. "Op het moment dat Hans in het water viel, gaat er een enorme adrealine door je heen. Het is wonderlijk om te zien hoe creatief mensen op dat moment kunnen worden om iemand te redden. Toen we hem vonden, kregen we een soort overwinningsgevoel.

We hadden alles klaar om hem te reanimeren en dan denk je dat hij er daarna weer bij zal zijn. Pas op het moment dat we hem in de bodybag moesten stoppen, werd het echt en begin je met de verwerking." Het lichaam van Horrevoets is inmiddels overhandigd aan de nabestaanden. Een helicopter bracht het in de nacht van maandag op dinsdag naar Rotterdam. De begrafenis zal zaterdag plaatshebben.