ROTTERDAM - Salomon Kalou wil weer voor Ivoorkust spelen. De aanvaller van Feyenoord hoopt zo snel mogelijk van de Ivoriaanse bondscoach te horen of hij welkom is in het nationale elftal. Als dat zo is, staakt hij zijn pogingen om Nederlander te worden. Dat bevestigde zijn advocaat Jelle Kroes dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De afgelopen maanden deed Kalou er alles aan Nederlander te worden en op die manier met Oranje aan het WK in Duitsland te kunnen meedoen. "Hij wil nog steeds het liefst voor het Nederlands elftal spelen', aldus Kroes. "Maar dat gaat niet. Nu heeft Ivoorkust zijn voorkeur. Niet omdat hij zo snel van sympathie wisselt, maar uit sportieve ambitie. Een speler wil op het hoogste niveau actief zijn en dus ook international zijn."

Kalou gaf eerder in het weekblad Sportweek al aan dat hij zijn plannen heeft gewijzigd: "Het boek is dicht. Na het WK ga ik doen wat ik mijn broer Bonaventura heb beloofd: Voor Ivoorkust spelen.

Verdonk

Iedereen weet dat ik graag voor het Nederlands elftal was uitgekomen op het WK. Daar heb ik alles aan gedaan; daar hebben bondscoach Marco van Basten en meneer Cruijff alles aan gedaan. Alleen wilde mevrouw Verdonk dat niet."

"Er zit voor mij niets anders op, daar ik niet verwacht nog lang in Nederland te voetballen. Ik moet verder met mijn carrière, wil niet stilstaan in mijn ontwikkeling."

Onzeker

Kroes gaf aan dat het nog onzeker is of Salomon Kalou weer welkom is in zijn geboorteland. "Dat is de onzekere factor. Ivoorkust moet hem eerst opnieuw in de armen sluiten. We weten niet of dat gebeurt. Maar als hij weer voor Ivoorkust gaat voetballen, zetten we de procedure stil. Al ben ik er nog steeds van overtuigd dat we in hoger beroep kunnen winnen."

"Ik kan hem echter onmogelijk voorspellen of garanderen wanneer en of hij een Nederlands paspoort krijgt. Eigenlijk was er voor hem dus nog maar één mogelijkheid en dat was kiezen voor Ivoorkust. Het liefst krijgen we voor 21 juni een antwoord uit Ivoorkust, want voor die datum moeten we beslissen of we in hoger beroep gaan."

Van Basten

Marco van Basten wil in de toekomst nog steeds graag over Salomon Kalou beschikken. "Ik ben op dit moment niet bezig met de periode na het wereldkampioenschap maar met het WK", benadrukte Van Basten dinsdag.

"Toch wil ik graag niet via anderen maar van Kalou zelf weten wat er aan de hand is. Ik zou hem er namelijk in de aanloop van het volgende EK nog steeds heel erg graag bij willen hebben. Daarbij hebben we met z'n allen de afgelopen maanden heel veel moeite gedaan om hem het Nederlanderschap te bezorgen."