PORTSMOUTH - Een fregat van de Nederlandse marine heeft maandag het stoffelijk overschot van zeiler Hans Horrevoets van de ABN AMRO II afgehaald. De Franse schipper van het het zeiljacht dat meedoet aan de Volvo Ocean Race en de rest van de bemanning hielden een minuut stilte bij het emotionele afscheid van hun collega. De 32-jarige Horrevoets kwam donderdag om het leven nadat hij in zwaar weer overboord sloeg.

Zonder Horrevoets kwam de ABN AMRO II maandagavond over de finish in Portsmouth. Ondanks de dramatische gebeurtenissen wilde de bemanning de zevende etappe van de Volvo Ocean Race afmaken.

Triest

"Het was triest Hans van de boot te zien vertrekken. De afgelopen dagen zijn ongelooflijk zwaar geweest, maar we willen de finishlijn van deze race passeren. We maken deze etappe af voor Hans", aldus de Britse navigator Simon Fisher.

Rouwproces

Jan Berent Heukensfeldt Jansen van het team ABN AMRO zal het lichaam van Horrevoets begeleiden op weg naar Nederland. "Ik ben blij dat Hans nu naar huis kan terugkeren naar zijn partner, familie en vrienden en dat het rouwproces kan beginnen. We hebben veel steun gehad van de Volvo Ocean Race, de Britse marine en autoriteiten en de Nederlandse marine om het lichaam van Hans zo snel mogelijk naar huis te kunnen brengen."

Movistar

Naast het lichaam van Horrevoets heeft ook de bemanning van Movistar, de boot van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking de ABN AMRO II verlaten. De zeilers moesten zondag van hun boot omdat die dreigde te zinken. Ze werden opgepikt door ABN AMRO II, die het dichtste van Movistar in de buurt was. De leden van de Movistar werden voor het lichaam van Horrevoets van de boot gehaald en met een motorboot naar Falmouth gebracht. Daar stond een bus te wachten die de ploeg naar Pourtsmouth heeft gebracht.