BARCELONA - Johan Cruijff heeft maandag bij de verkiezing van de Laureus Award, ook wel de Oscar voor de sportwereld genoemd, een prijs als eerbetoon voor zijn totale carrière gekregen. De legendarische voetballer ontving in Barcelona de Lifetime Achievement Award.

Cruijff noemde de onderscheiding een van de mooiste uit zijn lange loopbaan. "Laten we hopen dat we met sport de wereld beter kunnen maken", zei de voormalige speler en trainer van onder meer Ajax en Barcelona. Cruijff onderscheidde zich ook met zijn Foundation, die met projecten hoopt te stimuleren dat meer kinderen de kans krijgen zich door te sporten te ontwikkelen.

Blatter

Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA complimenteerde Cruijff: "Hij heeft zijn kennis en kwaliteiten gebruikt om het voetbal en voetbalclubs op en buiten het veld verder te ontwikkelen."

Federer

De prijs voor de beste sportman van het jaar ging voor de tweede keer op rij naar tennisser Roger Federer. De Zwitserse nummer één van de wereld kreeg de voorkeur boven onder andere golfer Tiger Woods en de Spaanse autocoureur Fernando Alonso, wereldkampioen in de Formule 1.

Kostelic

Bij de vrouwen ging de titel naar de Kroatische skister Jelena Kostelic. Ze won bij de Olympische Winterspelen in Turijn haar vierde olympische titel. De onderscheiding voor de comeback van het jaar was voor Martina Hingis. De Zwitserse maakte na een afwezigheid van vier jaar een succesvolle rentree op de tennisbaan.

Nadal

De Spanjaard Rafael Nadal, winnaar van Roland Garros, werd geëeerd als beste nieuwkomer van het jaar.

Vergeer

Rolstoeltennisster Esther Vergeer was genomineerd voor de titel beste gehandicapte sporter. Deze onderscheiding ging echter naar de Zuid-Afrikaan Ernst van Dyk, een specialist met de rolstoel op de marathon.