AMSTERDAM - Henk ten Cate, de nieuwe trainer van Ajax, heeft maandag tijdens zijn presentatie in de ArenA om een eerlijke kans gevraagd. De 51-jarige Amsterdammer deed een oproep aan de media om hem en zijn technische staf toch maar vooral te beoordelen op wat er te zien valt. "Dat zal dan ongetwijfeld leiden tot een gefundeerd oordeel", sprak hij minzaam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ten Cate heeft grote plannen met Ajax. "De club is in de laatste tien seizoenen slechts drie keer kampioen geworden. Dat is gewoon te weinig voor Ajax. Met veel elan en met vereende krachten wil ik de club terugbrengen naar de Nederlandse top. Dat moet ook gebeuren met aantrekkelijk en strijdlustig spel."

Trots

Over zijn Europese ambities liet Ten Cate zich niet uit. "Stap voor stap moeten we terug naar de positie waar Ajax historisch gezien thuishoort. Het heeft echter geen zin om meteen te grote schoenen aan te trekken. Ik ben niettemin blij en trots dat ik ben aangesteld als trainer van Ajax. Ik kijk ontzettend uit naar 3 juli, de dag dat we met de voorbereiding beginnen op het nieuwe seizoen."

Optimaal rendement

Volgens Martin van Geel, technisch directeur van Ajax, voldoet Ten Cate "ruimschoots" aan de eisen die de Amsterdamse clubleiding aan een hoofdcoach stelt. "Hij heeft nationaal en internationaal veel ervaring, haalt optimaal rendement uit zijn team, hij wil aanvallend voetbal spelen, hij straalt een bepaalde autoriteit uit en hij kan spelers aantoonbaar beter maken. Daarom zijn we heel gelukkig met hem."

"Henk heeft bovendien een enorme drive en ambitie", aldus Van Geel. "Hij stelt veel eisen aan zichzelf en aan zijn omgeving. Hij wil eruit halen wat erin zit. Dat hebben we nodig om Ajax weer op het vertrouwde niveau te krijgen."

Succes

Ten Cate oogstte bij Sparta (zesde plus bekerfinale), Vitesse (derde) en NAC (vierde en vijfde) het nodige succes en deed de afgelopen drie jaar bij Barcelona (twee landstitels en een titel in de Champions League) veel ervaring op in het topvoetbal.

Bang voor het krachtenspel en het mijnenveld bij Ajax is hij niet. "Ik laat mezelf niet meer zo snel verrassen na vijftien jaar en vijf clubs als trainer. Ik weet dat je vrijwel dagelijks publiekelijk wordt gewikt en gewogen. Daarmee heb ik helemaal geen problemen."

Davids

Ten Cate, die tenminste drie nieuwe spelers wil aantrekken, maakt zich sterk om Edgar Davids terug te halen naar Amsterdam. Hij noemde de oud-international een uitstekende voetballer. "Hij heeft bovendien veel ervaring en hij wil die ervaring ook overbrengen. We hebben een jonge spelersgroep die nog veel kan leren. Davids zou daarin een belangrijke rol kunnen spelen."

De oud-international staat nog onder contract bij Tottenham Hotspur. Ajax wil hem graag overnemen, maar wacht nog op een positief bericht vanuit Londen. "De bal ligt bij Edgar", liet technisch directeur Martin van Geel weten. "Meestal doet hij iets goeds met de bal. Ik hoop nu ook."