BRESCIA - Een moment van onoplettendheid kostte Olaf Pollack maandag de ritwinst in de Ronde van Italië. Althans, dat was de mening van begeleider Rudy Pevenage van T-Mobile. De geroutineerde Paolo Bettini kreeg aan het slot de kans zich naar voren te werken en won de sprint van de vijftiende etappe in Brescia met een banddikte voorsprong. Zijn landgenoot Ivan Basso maakte zich kort voor een serie bergritten niet druk. Hij behield de leiding in het algemeen klassement.

T-Mobile gokte maandag op Olaf Pollack. Zes tweede plaatsen heeft de Duitser al achter zijn naam staan in zijn Giro-historie en de afwezigheid van een sprinter als Robbie McEwen maakte hem in de vijftiende etappe tot de grote kanshebber. "Hij heeft één moment niet opgelet en een gat laten vallen. De ploeg leverde prima werk op weg naar de streep, alleen hebben we het niet afgemaakt", keek Pevenage terug op de ontknoping in Brescia.

Ullrich

De renners van T-Mobile en Gerolsteiner (van sprinter Robert Förster) hielden het peloton in de slotfase bijeen. Vooral Jan Ullrich maakte indruk met zijn tempowerk in de voorste linie. In de sprint lukte het olympisch kampioen Bettini echter toch om toe te slaan. Voor de ervaren Italiaan was het pas zijn tweede ritzege in de Giro. Ook vorig jaar won hij een etappe.

De etappe naar Brescia, voorlopig de laatste kans voor de sprinters, stond lange tijd in het teken van een ontsnapping van vier man. De Fransman Edaleine, de Spanjaard Mayoz, de Italiaan Missaglia en de Zweed Larsson werden negen kilometer voor de finish bedankt voor hun inspanningen.

Mislukte seizoen

Bettini, vooral vaak te zien in de klassiekers en drievoudig winnaar van de wereldbeker, liet zich de kans maandag niet ontnemen. De 32-jarige Italiaan van Quick Step lette maandag beter op dan Pollack en Förster en won zijn eerste rit in de Giro van 2006. Het was een goedmaker voor zijn grotendeels mislukte seizoen in de klassiekers.

Foto's

"Het voelt als een bevrijding", zei de winnaar na de huldiging. Bettini kwam in maart tijdens de Tirreno - Adriatico ten val en kon daarna maar niet het juiste ritme vinden. "De overgebleven sprinters raken vermoeid naarmate de ronde vordert. Ik heb Petacchi ook weleens in de laatste fase van de Vuelta verslagen. Daarnaast ben ik echt niet alleen een renner voor de klassiekers. Ik heb ook genoeg foto's waarop ik sprinters klop."