AMSTERDAM - Van de Nederlandse sporters die tussen april en september van dit jaar op verdovende middelen zijn getest, reageerden 21 positief. Dat bericht Het Parool woensdag. Drie atleten weigerden de dopingcontrole te ondergaan.

In totaal worden dit jaar 2500 Nederlandse sporters op aanwijzing van de sportkoepel NOC*NSF op doping gecontroleerd. Onder de dopingzondaars zou zich één schaatser bevinden. De schaatsbond (KNSB) is echter niet overgegaan tot schorsing, maar heeft de zaak officieel nog in behandeling.

De meeste dopinggevallen (6) kwamen voor bij de Nederlandse Krachtsport- en Fitnessfederatie. De wielrenunie was met vier overtreders een goede tweede. In deze sport zijn wel verreweg de meeste controles uitgevoerd: 230. Daarnaast worden wielrenners nog regelmatig gecontroleerd door hun eigen bond en door met name de Franse, Italiaanse en Belgische overheden.

Het getal van 24 'dopingzondaars' staat te lezen in een publicatie van de Audit Commissie Doping, die elk half jaar rapporteert aan NOC*NSFNeCeDo