PARIJS - Marat Safin heeft het tennistoernooi van Parijs op zijn naam geschreven. De Rus, als derde geplaatst, rekende zondag in de finale van het evenement uit de Masters Series koelbloedig af met Lleyton Hewitt. Safin, die het evenement eerder in 2000 won, stond tegen de Australische nummer één van de wereld geen set af: -6, 6-0 en 6-4.

Voor Safin was Parijs pas zijn eerste toernooizege dit jaar. Hij haalde wel twee keer de eindstrijd (Hamburg en de Australian Open), maar verloor die beide keren.

Over vier weken keert de 22-jarige Rus terug naar de plaats waar hij Hewitt een tennislesje gaf. Dan staat in sportpaleis Bercy de finale van de Daviscup op het programma. Safin neemt het dan met Jevgeni Kafelnikov op tegen de favoriete Fransen. "Kennelijk wisten de Fransen niet dat ik in Parijs altijd goed speel", grijnsde de Rus na zijn zege met opmerkelijk veel machtsvertoon.

Hewitt

Hewitt lijkt ondanks de verloren finale op weg het jaar als nummer één van de wereld af te sluiten. Het verschil met de elf jaar oudere Andre Agassi is na Parijs 88 punten. Beiden spelen half november nog om de Masters Cup in Shanghai, waar de beste acht van dit seizoen aantreden. De winnaar daar incasseert 150 punten. Safin zal er vol vertrouwen ook spelen.

De Rus had zondag verrassend weinig moeite met Hewitt. In de eerste set herstelde de Australiër zich nog wel van een break (1-4 achter), maar in de tiebreak maakte hij enkele onnodige fouten. Safin pakte de eerste set en knalde ook direct door de tweede. In die reeks stond hij Hewitt geen game toe. "Ik stond met 1-0 voor en dreigde mijn eigen opslag te verliezen. Toen ik toch naar 2-0 doorstootte, viel alles ineens op zijn plek. Ik serveerde echt goed in die fase", zei de Rus over de -0.

In de derde set gaf de Australiër bij 3-3 één keer zijn opslagbeurt uit handen, wat meteen de beslissing betekende. Op 3-5 kon Hewitt, wiens laatste titel van Wimbledon dateert, nog drie matchpunten wegwerken, maar op zijn eigen servicebeurt hield Safin zijn zenuwen goed in bedwang. Safin, die bij zijn eerste eindzege in Bercy twee jaar geleden een andere Australiër (Philippoussis) in de eindstrijd versloeg, verdiende met zijn zege ruim 400.000 euro.