LE MANS - Niet Valentino Rossi, maar zijn landgenoot Marco Melandri mag zich dit seizoen de eerste wegracer noemen met twee zeges in het wereldkampioenschap MotoGP. De Italiaan won zondag op het circuit van Le Mans de Grote Prijs van Frankrijk dankzij pech van zevenvoudig wereldkampioen Rossi. De Yamaha van Rossi, op dat moment koploper in de race, begaf het zeven ronden voor het einde.

Het zit Rossi dit seizoen niet mee. In de vorige GP van China haalde de motorcoureur uit Urbino de finish ook al niet. Toen waren de banden het probleem, nu hield de motor er gewoon mee op. Melandri greep de winst door in de slotfase nog de Spanjaard Daniël Pedrosa te passeren.

De Amerikaan Nicky Hayden reed naar een keurige vijfde plaats en behield de leiding in het WK-klassement. Hij heeft enkele punten meer dan de Italianen Melandri en Capirossi. Rossi, die pas twee van de vijf GP's dit seizoen uitreed, staat inmiddels achtste.

Nederlanders

De jonge Nederlanders Joey Litjens en Hugo van den Berg deden van zich spreken in de 125cc-klasse. Litjens, de vaste GP-rijder van het Honda-team van Arie Molenaar, eindigde als 24e. Hij maakte echter veel indruk met een bliksemstart.

De 16-jarige Limburger haalde in de eerste ronde liefst zestien coureurs in en kwam als twaalfde door. Enkele ronden reed hij 'in de punten', maar door zijn gebrek aan ervaring leverde Litjens geleidelijk aan plaatsen in.

Debuutjaar

De 24e plek in zijn debuutjaar bij de grote motoren leverde hem na afloop applaus op van het team: "Dit is een pracht prestatie. Chapeau", zei manager Jarno Janssen. Leeftijdgenoot Van den Berg deed het echter niet veel minder slecht. De Gelderlander, die in Le Mans op een wildcard meedeed, eindigde als 26e.

Lüthi

Dat was wel ver achter winnaar Thomas Lüthi. De Zwitser, vorig jaar wereldkampioen in de 125cc, kon in de laatste ronde de Spaanse koploper Alvaro Bautista inhalen, omdat diens Aprilia haperde. De ongelukkige Bautista werd als vierde afgevlagd, desondanks behield de 21-jarige Spanjaard de leiding in het WK-klassement. Bautista heeft 21 punten voorsprong op de Fin Mika Kallio.

Kwartliters

In de kwartliters behaalde de Japanner Yuki Takahashi zijn eerste GP-zege. De Honda-rijder bleef zijn teamcollega Andrea Dovizioso uit Italië voor. Dovizioso breidde zijn voorsprong in het WK-klassement uit. Hij heeft nu 92 punten achter zijn naam staan, 14 meer dan de Spanjaard Hector Barbera die in Le Mans als zevende eindigde.