DEN BOSCH - De vrouwenploeg van hockeyclub Den Bosch heeft het abonnement op de Nederlandse titel met een jaar verlengd. De succesformatie van coach Herman Kruis won zondag op eigen veld ook de tweede wedstrijd tegen Amsterdam in de finale om het nationale kampioenschap.

Dat gebeurde via strafballen (5-4) nadat de stand na de normale speeltijd en na de verlenging 1-1 was. Het eerste duel eindigde zaterdag in Amsterdam in 4-1 voor Den Bosch. In dat duel troffen Mijntje Donners en Maartje Goderie beiden twee keer doel voor de oude en nieuwe kampioen. Een dag later hadden de Brabantse favorieten veel meer moeite met scoren.

Pas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte international Maartje Paumen - niet zonder geluk - uit de tiende strafcorner de openingstreffer van Eveline Wisse Smit ongedaan. In de verlenging was Amsterdam de gevaarlijkste ploeg. Twee strafcorners leverden evenwel geen 'gouden' doelpunt op.

Moegestreden

Het moegestreden Den Bosch liet in de extra speeltijd één korte hoekslag onbenut. Daardoor moesten strafballen de beslissing brengen. Paumen (Den Bosch) en Jolanda Clemens (Amsterdam) misten in de eerste serie van vijf strafballen (4-4). Daarna ging Carolien van Batenburg (Amsterdam) meteen in de fout (paal). International Janneke Schopman maakte daarna het karwei voor Den Bosch af.

Unicum

De Brabantse vrouwenploeg veroverde voor de negende keer op rij de landstitel, een unicum in de Nederlandse hockeygeschiedenis. Voor coach Kruis was het zijn zesde landstitel met Den Bosch. Hij ging medio 2000 aan de slag bij de Brabantse topclub.

Onder leiding van de 50-jarige succestrainer uit Bavel won de ploeg van recordinternational Donners ook vijf keer de Europa Cup voor landskampioenen. Kruis, in het dagelijkse leven teamleider op een Bredase vmbo-school, heeft zijn contract bij Den Bosch tot medio 2008 verlengd.