DEN HAAG - Een aantal werknemers van ADO Den Haag is gehoord als getuige in verband met mogelijke betrokkenheid van een speler in het fraudeonderzoek binnen het Nederlandse betaald voetbal. De Haagse voetbalclub bevestigde dit vrijdag.

"Graag wil ik benadrukken dat het onderzoek zich bij ADO Den Haag niet toespitst op de organisatie, maar op een individuele speler. Een aantal maanden geleden bereikte ons informatie over de speler in kwestie. Na overleg met hoofdtrainer Frans Adelaar heb ik toen besloten deze informatie pro-actief voor te leggen aan de politie", aldus algemeen directeur Robert Langenbach.

De politie werd vervolgens verzocht een onderzoek in te stellen. "In dit kader is inmiddels door justitie een aantal personen uit onze organisatie als getuige gehoord", verklaarde Langenbach.

Schade

ADO Den Haag heeft het Openbaar Ministerie laten weten volledige medewerking te verlenen. Langenbach: "Gelet op de schade die deze zaak kan toebrengen aan het Nederlandse betaald voetbal, dient absoluut de onderste steen boven te komen."

Gokpraktijken

Het OM voert sinds kort een oriënterend onderzoek uit naar vermeende illegale gokpraktijken in het Nederlandse voetbal. ADO Den Haag is de eerste club waarvan nu duidelijk is geworden dat er mensen zijn gehoord. Er zou door jusititie ook specifiek naar FC Utrecht en Willem II worden gekeken. Maar deze clubs ontkennen bij het onderzoek betrokken te zijn.

"Willem II is niet benaderd door jusititie inzake het oriënterend onderzoek naar vermeende corruptie in het Nederlandse voetbal", verklaart voorzitter Hans Verbunt op de website van de club. De Tilburgers laten wel weten volledige medewerking te verlenen mocht justitie informatie opvragen.

Anonieme berichtgeving

Ook FC Utrecht ontkent de betrokkenheid ook. "Er is geen enkele aanleiding om wie of wat dan ook maar te verdenken binnen de club", reageerde preses Jan-Willem van Dop op de website. "Maar mocht de club worden gevraagd om aan een onderzoek mee te werken, verlenen wij hieraan uiteraard medewerking."

De club is zeer ontstemd over de vaak anonieme berichtgeving via diverse websites. "Daar wordt te pas en te onpas onze naam genoemd en ons logo gebruikt. Ten onrechte worden we in een kwaad daglicht gesteld. Tegen betrokken websites ondernemen wij juridische stappen", liet Van Dop weten.