UTRECHT - Hij was even volledig van de kaart, Henk Angenent. De winnaar van de laatste Elfstedentocht kon zondag nauwelijks geloven dat hij Nederlands kampioen was geworden op de 10 kilometer. Huilend stond hij in Utrecht naast de baan. Met zijn nieuwe status van Nederlands kampioen.

Zijn marathoncollega's hadden hem zaterdagavond nog voor gek verklaard. Henk kwam in Groningen nog 'even' een marathon schaatsen, een dag voor de 10 kilometer. Dat terwijl hij vrijdagavond ook al de 5000 meter (7e) had geschaatst. "Denk na, je kunt die 10 kilometer winnen", zeiden zijn collega's. Maar Angenent dacht er anders over.

Bijzaak

"Ik heb een contract bij de marathonploeg, dit is bijzaak", merkte hij doodleuk op. "Maar ik ben heel blij dat ik in Heerenveen mag meedoen aan de wereldbeker op de 10 kilometer. Al is het een beetje raar, op je 35e nog je debuut maken. Dat zal niet al te vaak gebeuren."

Hulzebosch-Smit

Angenent sprak een half uurtje later, na de huldiging, alweer uiterst nuchter over de zaken. Net als Jenita Hulzebosch-Smit eerder op de middag had gedaan. Zij had eigenlijk hetzelfde kunstje geflikt als Angenent. De oudere zus van Gretha, de afwezige winnares van olympisch zilver, hield de familienaam hoog. Ze won goud op de 5 en zilver op de 3 kilometer en ze mag het wereldbekercircuit in.

En ook zij schaatst normaal de marathons. Eveneens een verrassing dus, die deed denken aan het overdonderende debuut van haar zus, vorig seizoen. Maar daarvan wil Jenita niets weten. "Je kunt mij niet met Gretha vergelijken. Die is veel beter." De rol van underdog past de oudste Smit prima. Ze zal wel zien waar het schip strandt, is haar houding. Waar de DSB-schaatsster echter wel ambities op de langebaan heeft, ontbreken deze bij Angenent. "Ik ga voor de marathons, maar ik wilde dolgraag eens een titel hebben."

Nuchter

Angenent en de zussen Smit hebben gemeen dat ze uiterst nuchter over hun prestaties spreken. Ze lijken meer ontspannen dan de langebaanrijders. "Ik denk dat wij van een andere generatie zijn", zei Angenent. "Wij zien sport als sport en niet als beroep." Professionalisering leidt niet altijd tot succes, zo blijkt. "Van geld ga je niet harder schaatsen", stelde Angenent.

De verrassende kampioenen van de langste afstand toonden in Utrecht aan dat de prestaties van Gretha Smit in het olympisch jaar niet zomaar tot stand waren gekomen. "Het niveau van het marathonschaatsen is de afgelopen jaren sterk gestegen", vindt Hulzebosch-Smit. "Toen ik in 1997 de Elfstedentocht won, was ons niveau een stuk lager. Er is een inhaalslag gemaakt", constateert Angenent.

Romme

Dat ondervinden de langebaanrijders aan den lijve. "Hij kan de competitie aan met de beste 10-kilometerrijders", prees Gianni Romme (5e) de kampioen. "Klasse hoe hij zijn race opbouwde", zei Bob de Jong, die tweede werd. De Jong zelf gaat op 30 november een marathon schaatsen in Amsterdam.

Romme heeft respect voor de marathonschaatsers. "Als je ziet welk tempo die gasten tijdens de marathons rijden, met demarrages en al, dat gaat honderd rondjes door. Als je het zo bekijkt, is een kilometer van 25 rondjes natuurlijk gewoon peanuts. Misschien moet ik zelf ook eens een marathon proberen." Angenent, adrem: "Op 10 december start de zesdaagse!"