AMSTERDAM - Willem II en FC Utrecht weten niets van een oriënterend onderzoek van justitie naar corruptie bij deze clubs. Dat laten de Eredivisieverenigingen weten. De Telegraaf berichtte vrijdag dat justitie wedstrijdbeelden van FC Utrecht, Willem II en ADO Den Haag heeft opgevraagd. Bekeken zou worden of bij deze duels sprake is van doorgestoken kaart. De krant baseert zich op 'insiders'.

ADO Den Haag

ADO Den Haag is wel door justitie benaderd. Een aantal werknemers van club uit de Hofstad is vrijdagochtend verhoord in verband met mogelijke betrokkenheid van een speler in het fraudeonderzoek. "Graag wil ik benadrukken dat het onderzoek zich bij ADO Den Haag niet toespitst op de organisatie, maar op een individuele speler. Hiertoe is inmiddels door een justitie een aantal personen als getuige gehoord", aldus algemeen directeur Robert Langenbach.

Willem II-voorzitter Hans Verbunt zegt vrijdag op de website van zijn club dat Willem II niet door justitie benaderd is. Als justitie informatie opvraagt bij Willem II zal de club zijn volledige medewerking verlenen. Ook FC Utrecht heeft nog niets van het Openbaar Ministerie (OM) gehoord. De club meldt een eventueel onderzoek 'met vertrouwen tegemoet te zien'. ADO Den Haag komt later vrijdag met een officiële verklaring naar buiten. Volgens De Telegraaf zijn spelers en medewerkers van deze club al verhoord door justitie.

Omkoping

Het OM bevestigde woensdag dat er een onderzoek loopt naar mogelijke omkopingspraktijken in het Nederlands voetbal, nadat hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen dit onderzoek maandag wereldkundig had gemaakt. Het zou gaan om buitenlandse goksyndicaten die hebben gewed op wedstrijden in de Ere- en Eerste Divisie. Volgens Derksen is ook een van zijn redacteuren als getuige gehoord. Justitie geeft in het belang van het onderzoek zelf nog geen details vrij.

De KNVB wil nog niet inhoudelijk reageren op de berichten. "Ik blijf optimistisch dat het niets blijkt te zijn", zei KNVB-directeur Henk Kesler donderdag. "Maar de tijd zal dat uitwijzen."