AMSTERDAM - Henk Ten Cate mag bij zijn geliefde Ajax laten zien dat de topclubs hem in het verleden onterecht over het hoofd zagen. Het kan namelijk niet zo zijn dat de geboren Amsterdammer als assistent van Frank Rijkaard bij Barcelona pas de laatste jaren uitgroeide tot een goede trainer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 51-jarige Ten Cate haalde met Sparta in 1997 de bekerfinale en loodste Vitesse naar de subtop van de eredivisie. Na de derde plaats in de eindklassering met de Arnhemmers presteerde Ten Cate ook met een lastige club als NAC naar behoren. De club uit Breda eindigde onder hem een keer als vierde en vijfde. Net als collega Jol van RKC werd Ten Cate met complimenten overladen.

De lofzang leverde hem echter geen mooi contract op bij een Nederlandse topclub. Rijkaard had wél oog voor zijn kwaliteiten en nam Ten Cate mee als assistent naar Barcelona. Veel spelers van de Catalaanse club maken geen onderscheid tussen Rijkaard en Ten Cate. Ze beschouwen beide coaches als gelijken. "Ten Cate maakt van mij een betere voetballer", zei 's werelds beste voetballer Ronaldinho ooit.

Wat wil je als trainer nog meer horen? Na twee landstitels met de Catalaanse club krijgt Ten Cate in Nederland ook de waardering die hij misschien al na zijn goede prestaties met Sparta, Vitesse en NAC verdiende. De leiding van PSV zag in de Amsterdammer een ideale opvolger voor Hiddink. Op voorspraak van Cruijff informeerde het bestuur van Ajax ook naar de mogelijkheid op een terugkeer naar Amsterdam.

Ten Cate houdt van het leven in Barcelona en geniet van de momenten dat hij met voetballers als Ronaldinho, Eto'o en Messi op het veld staat. Nog liever wil de Amsterdammer laten zien dat hij ook als hoofdtrainer met de absolute top meekan. Hij droomt nog steeds over een loopbaan als die van Van Gaal en Hiddink, die na een periode als assistent-trainer als hoofdcoach met Ajax respectievelijk PSV naam maakten.

Het liefst natuurlijk bij Ajax, de club uit zijn geboortestad die de laatste jaren is vergeten wat winnen is. Nadeel voor Ajax is dat Ten Cate, net als zijn voorganger Blind, nog nooit als leidinggevende in de absolute top werkte. De Amsterdamse club kan zich na het vroegtijdige vertrek van Olsen, Wouters, Adriaanse, Koeman en Blind geen misstap meer veroorloven.

Het vertrouwen in Ten Cate is kennelijk zo groot dat de clubleiding van Ajax het aandurfde de bij het publiek nog steeds populaire Blind weg te sturen. Ten Cate moet Ajax terugbrengen naar de Nederlandse top. Een mooiere baan kan hij zich in elk geval op dit moment niet wensen. Anders vertrek je niet bij een prachtige club als Barcelona.