PORTSMOUTH - Roy Heiner, technisch directeur van de twee zeezeilteams van ABN AMRO in de Volvo Ocean Race, kon donderdagmiddag het tragische nieuws over de dood van bemanningslid Hans Horrevoets nog niet bevatten.

De oud-olympiër (brons in Atlanta in 1996) was bezig zijn eigen V60-boot vanuit Zuid-Portugal naar Portsmouth over te varen toen hij van het dodelijke ongeluk aan boord van de ABN AMRO II op de hoogte werd gesteld. Heiner maakte meteen rechtsomkeert om later het vliegtuig naar Engeland te pakken.

"Het is zo onwezenlijk. Ik ben nu hier aan het zeilen, terwijl Hans er niet meer is", liet Heiner weten. "Hans was een goede zeilvriend van mij. Ik kende hem zo'n jaar of tien, sinds het project met de BrunelSunergy in de zeilrace om de wereld."

Heiner durfde zich nog niet uit te spreken over de ware toedracht van het dodelijke ongeval. "Ik weet wel dat de boot door hoge golven heenging. Als je dan overboord slaat, zou dat kunnen betekenen dat je niet bent aangelijnd. Of dat verplicht is in deze race? Dat is afhankelijk van de specifieke regels op de boot. Maar ook als je wel bent aangelijnd, kan er iets kapot gaan. Het is dus nu nog te vroeg om conclusies te trekken."

Gevaarlijk

Heiner: "Natuurlijk is zeezeilen een gevaarlijke sport. In elk geval gevaarlijker dan thuis op de bank zitten. Oceaanzeilers zijn zich zeker van de risico's bewust, maar zijn daar niet voortdurend mee bezig. Als je in de auto de straat opgaat, denk je ook niet steeds wat er allemaal zou kunnen gebeuren."