AMSTERDAM - Zinedine Zidane is vastbesloten indruk te maken op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Hij wil zich daar revancheren voor de afgelopen twee teleurstellende seizoenen bij Real Madrid. "Ik kan niet tevreden zijn met wat ik de afgelopen twee jaar heb bereikt", zegt de Fransman. "Ik wil dolgraag het WK winnen, en ik zal daarvoor alles geven wat ik in me heb."

Voor Zidane is het WK de laatste kans om nog een prijs aan zijn erelijst toe te voegen. De 33-jarige speler neemt na het mondiale titeltoernooi afscheid als profvoetballer. Hij gaat dan aan de slag als jeugdtrainer van de Koninklijke.

Afscheid

Na het EK van 2004 nam Zidane afscheid als international, maar bondscoach Raymond Domenech haalde de middenvelder over om terug te keren in de nationale ploeg. Zidane leverde vervolgens een belangrijke bijdrage aan de plaatsing van de Fransen voor het WK. Domenech heeft er vertrouwen in dat Zidane deze zomer weer van grote waarde kan zijn voor de Haantjes. "Ik ben ervan overtuigd dat hij nog een mooi hoofdstuk toe gaat voegen aan zijn loopbaan door met Frankrijk de wereldbeker te winnen."

Zidane speelde tot nog toe 99 keer voor de Franse nationale ploeg. Volgende week kan hij in een vriendschappelijk duel met Mexico de magische grens van honderd interlands bereiken. Alleen Didier Deschamps, Lilian Thuram en Marcel Desailly gingen Zidane daarin voor.

In 1998 boekte Zidane zijn grootste succes als international. Op het WK in eigen land versloeg Frankrijk het Braziliaanse team in de finale met 3-0. Zidane scoorde in dat duel twee keer. Twee jaar later werd hij in Nederland ook Europees kampioen met Frankrijk. Het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea liep voor de Fransman uit op een teleurstelling. De Haantjes sneuvelden in de groepsfase. Zidane kwam door een blessure slechts één keer in actie.

Zidane verhuisde in de zomer van 2001 van Juventus naar Real Madrid. In zijn eerste seizoen bij Real won de Fransman de Champions League en in 2003 de landstitel. Daarna stokte het succes. De laatste twee seizoenen zag Real concurrent Barcelona met de landstitel aan de haal gaan.