TURIJN - De Italiaanse belastingdienst heeft donderdag de kantoren van voetbalclub Juventus doorzocht. De actie maakt deel uit van een onderzoek naar de handelwijze van de Italiaanse kampioen de afgelopen jaren op de transfermarkt. Antonio Giraudo, een bestuurder van de club die afgelopen week opstapte, wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

Juventus maakt zware tijden door. De onlangs teruggetreden directeur Moggi zou de hand hebben gehad in de aanstelling van positief gestemde arbiters rond de duels van de club. Juventus zou daardoor in de Serie A zwaar bevoordeeld zijn. De politie onderzocht donderdag ook de woningen van Giraudo en Moggi en ging tevens op bezoek bij de sterspelers Zlatan Ibrahimovic en Fabio Cannavaro. Ibrahimovic kwam in 2004 over van Ajax.

Bestuursvergadering

De aandelen van Juventus verloren donderdag 40 procent aan waarde. Vrijdag staat er bij de club een bestuursvergadering op het programma. Juventus loopt het risico te worden teruggezet naar de Serie B.

De onderzoeken naar mogelijk frauduleuze handelingen van Juventus staan niet op zichzelf. Officieren van justitie in Napels, Turijn en Rome onderzoeken momenteel mogelijke malversaties in de competities van de laatste jaren. Er zijn tot dusver al 41 verdachten. Naast Juventus duiken daarbij ook de namen van AC Milan, Lazio en Fiorentina op, evenals die van verscheidene spelers, scheidsrechters en officials. Afgelopen week werd de Italiaanse voetbalbond al onder curatele gesteld. Twee topofficials van de bond traden onlangs af vanwege de reeks aan schandalen waarmee het Italiaanse voetbal momenteel wordt geconfronteerd.

De Italiaanse voetbalbond staat onder grote druk. Op korte termijn moeten de clubs voor de Europese bekercompetities worden ingeschreven. De deadline voor de namen voor de voorronde van de Champions League is 5 juni. Mogelijk krijgen de Italianen van de Europese voetbalbond daarvoor uitstel.