ENSCHEDE - PSV heeft zaterdagavond weinig tot niets laten zien bij FC Twente. De derde remise van het seizoen, een 0-0 om precies te zijn, was het gevolg. "Ondermaats", noemde coach Hiddink de prestatie van zijn elftal.

FC Twente was de morele winnaar. Na een belabberde start in de competitie haalde het team van Vandereycken negen punten uit de laatste vijf duels. De vorige ontmoeting tegen een topclub, Feyenoord, eindigde in eigen omgeving nog in een forse nederlaag (5-1). "We gaan vooruit", constateerde de trainer uit België.

PSV had net een zware Champions-Leagueopgave tegen Auxerre in de benen. Een verklaring was dat niet. Een week eerder walste Hiddinks formatie over NEC heen (5-0), terwijl het net terug was van het avontuur (1-1) bij Dortmund. "Nu nodigden we de tegenstander als het ware uit toe te slaan", zei Hiddink. "Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn."

Kansen waren er niet voor de titelkandidaten. Van Bommel had diep in de tweede helft twee aardige pogingen. Hiddink wisselde nog wel twee oud-Twentenaren, Venegoor of Hesselink kwam voor Bruggink, maar niets hielp. FC Twente was fanatieker, oogde "scherper" en leek er meer plezier in te hebben. In elk geval was de vreugde over de 0-0 aan Enschedese kant groter dan bij Eindhoven.

Veel mogelijkheden voor FC Twente waren er ook niet. Van de Paar kreeg er een in het eerste deel, Cairo in het tweede. Beiden strandden in de "kluts". Desondanks deden de Enschedeëers het meest in positieve zin van zich spreken. Ze speelden bovendien weer met enkele aardige talenten, van wie Cziommer de beste was. De invalbeurt van de zeer jonge Collins John oogde bijzonder aardig.

Hiddink onderstreepte ook dat FC Twente tegenwoordig geen geheel te onderschatten tegenstander is. "In de buitenlandse competities zegt men na een 0-0 in zo'n duel dat er weer een puntje is meegenomen. Hier ligt dat anders. Om goed mee te blijven doen in de strijd om de eerste plaats moeten wij dit soort wedstrijden gewoon winnen. Dat het niet is gelukt, ligt ook voornamelijk aan onszelf."

Veel positiever blikte Vandereycken terug. "Ik ben heel tevreden. Een punt pakken tegen een club als PSV betekent altijd iets extra. Natuurlijk speelde PSV niet uitzonderlijk, aan de andere kant is er bij ons duidelijk sprake van een stijgende lijn. Er was discipline en concentratie. In elk geval geeft dit vertrouwen."