GRONINGEN - Duitsland was de terechte winnaar van het wereldkampioenschap voetbal in 1974. Dat blijkt uit een uitgebreide wetenschappelijke analyse van de finalewedstrijd tussen Nederland en Duitsland, door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Team Support Systems.

De finale eindigde in een 2-1 overwinning voor Duitsland en ook de analyse toont aan dat het Duitse elftal domweg beter was dan het Nederlandse team. De voetballers werden op tientallen kwaliteiten beoordeeld. Duitsland haalde een eindscore van 6,1, het Nederlands elftal scoorde een magere 5,7.

Het analysemodel van de Groninger universiteit mat naast de effectiviteit van de elftallen de persoonlijke kwaliteiten van alle individuele spelers.

Breitner

De Duitsers Paul Breitner en Berti Vogts (beiden een 6,9) waren de beste spelers van het veld. Aan de Nederlandse zijde deed invaller René van de Kerkhof het met een 6,8 het beste. Johan Cruyff krijgt een 6,3 van de onderzoekers, Johan Neeskens haalde een 6,2. Het eindcijfer van Nederland wordt echter omlaag getrokken, omdat maar liefst vijf spelers een onvoldoende scoren.