RIJSWIJK/NEW YORK - Bemanningslid Hans Horrevoets van het zeiljacht ABN AMRO II is donderdagochtend overleden. De 32-jarige Nederlander was overboord geslagen en kwam niet meer bij kennis nadat hij weer op de boot was getrokken. Het jacht neemt deel aan de zeilrace om de wereld. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De talentenboot van ABN AMRO voer ten tijde van het ongeval op ongeveer 1300 zeemijl uit de kust van Land's End in Engeland. De Volvo Ocean Race is bezig aan de zevende etappe van New York naar Portsmouth over de Atlantische Oceaan.

Horrevoets sloeg donderdag omstreeks kwart over twee overboord bij een straffe wind. Het jacht keerde onmiddellijk om, streek de zeilen en begon een zoektocht. Horrevoets werd snel ontdekt en aan boord gehesen. Pogingen de bewusteloze zeiler bij kennis te krijgen, mislukten.

ABN Amro II verlaat etappe

ABN Amro II heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de etappe. De bemanning heeft besloten buiten mededinging zo snel mogelijk naar Portsmouth te varen. Het stoffelijk overschot van de verdronken zeiler is nog aan boord van de boot. In de Engelse haven besluiten de bemanningsleden van het jacht of zij nog verder aan de race deelnemen.

Ook heeft ABN Amro met onmiddellijke ingang de tv-reclame gestaakt over de betrokkenheid van de bank bij de zeilrace. De bank komt later op donderdag met een verklaring. "Onze eerste zorg gaat uit naar de familie, de bemanning en andere betrokkenen", verklaarde een woordvoerster.

De Volvo Ocean Race geldt als de grootste en zwaarste zeilwedstrijd ter wereld. De finish van de achtste etappe is in Rotterdam en wordt rond 9 juni verwacht.