PARIJS - Na een paar doldrieste vreugdesprongen vloog Frank Rijkaard woensdagavond na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Hauge in de armen van zijn assistent-trainer Henk ten Cate. Na twee landstitels was nu ook ten koste van Arsenal (2-1) de Champions League gewonnen. Barcelona heeft weer een dreamteam.

"Het voetbal heeft gewonnen", zou Rijkaard even later verklaren. "Zo'n wedstrijd is alleen leuk wanneer je wint. Gelukkig hebben we dat gedaan. Het was jammer dat de scheidsrechter in de achttiende minuut die goal van Giuly ten onrechte afkeurde. Daardoor hebben we het wel heel moeilijk gehad. Gelukkig is het allemaal goed gekomen."

Ten Cate

Rijkaard en Ten Cate keken tevreden toe hoe twee wisselspelers een cruciale rol in de finale speelden. Larsson bereidde beide treffers voor. Belletti maakte het winnende doelpunt. "We hebben wisselspelers die bij andere clubs in de basis staan. Je kan alleen maar geluk hebben dat zulke wissels goed uitpakken.", jubelde Ten Cate.

"Ik kan het haast niet beseffen. We begonnen drie jaar geleden aan deze klus toen Barcelona de nummer zes van Spanje was. De club staat nu weer waar het hoort. Daar ben ik heel blij om. Of dit voor mij een mooi afscheid is? Ik ga nu niet zeggen dat ik naar Ajax ga. Dit weekeinde wordt er meer duidelijk. Dan maakt Barcelona mijn beslissing bekend."

Van Bommel

Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst maakten deel uit van de basisformatie van Barcelona. "Ik wist na afloop niet wat ik moest doen. Ik wilde juichen, naar mijn familie toe en feest met de supporters vieren", stelde Van Bommel. "Ik speel een jaar bij Barcelona en ben meteen kampioen geworden en de heb de Champions League gewonnen. Ik kan wel stoppen. In de kleedkamer en op het veld was iedereen even in trance. Heel mooi allemaal."

Van Bronckhorst won in een sfeervol Stade France van zijn oude club. "Dat was wel heel speciaal", verklaarde de speler die na afloop zijn ogen niet droog hield. "Ik moest huilen van geluk toen ik mijn familie op de tribune zag zitten. Het werd me even te veel."

Bergkamp

De twee Nederlanders bij Arsenal speelden geen rol van betekenis. Bergkamp en Van Persie keken de hele wedstrijd vanaf de bank toe hoe Arsenal wederom niet de hoogste Europese prijs voor clubteams won.

Bergkamp, die dus niet zijn laatste officiële speelminuten in de finale kreeg, was na afloop nog zo sportief om Van Bronckhorst te feliciteren. "Dennis is een fantastisch mens en een groot sportman", aldus de verdediger die donderdag wederom met een bus door Barcelona gaat.

"Catalonië staat zeker een paar dagen helemaal op zijn kop", voorspelde Ten Cate. "Dat weet ik zeker. Dit worden hele mooie dagen. Vrijdag spelen we ook nog tegen Bilbao en dan pas zit het seizoen er helemaal op. Ja, dan mag het duidelijk worden wat ik allemaal in de toekomst ga doen."