DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag voert een 'oriënterend' onderzoek uit naar mogelijke fraude en omkoping in het betaald voetbal. Een woordvoerster van het parket bevestigde dat donderdag.

Het OM wil vrijwel niets kwijt over het onderzoek. "We zitten nog in het beginstadium. We kijken of er überhaupt sprake is van strafbare feiten", aldus de woordvoerster.

Dure huizen

Dagblad De Telegraaf meldde donderdag dat de zaak aan het rollen is gebracht door het uitgavenpatroon van voetballers bij clubs uit de eerste divisie en de middenmoot van de eredivisie. Spelers die geen al te hoge salarissen hebben, maar wel met contant geld dure huizen en auto's zouden hebben gekocht.

Onderzoek

De woordvoerster van het parket in Den Haag wil hier niet op reageren: "Alle inhoudelijke informatie die wij verstrekken kan in deze fase ons onderzoek schaden. Dat willen wij niet. Wij zeggen daarom even niets." Ook over de duur van het onderzoek kan het parket geen mededelingen doen.

Directeur Edwin Lugt van de Coöperatie Eerste Divisie (CED) reageerde donderdag verrast. "Ik weet helemaal van niets. Justitie heeft geen contact met ons gezocht." Hij zei zelf geen aanwijzingen te hebben voor malversaties in het Nederlandse betaald voetbal. "Maar het zou heel bijzonder zijn als criminele gokorganisaties, die in het buitenland actief zijn, Nederland links laten liggen. Nogmaals, de CED heeft geen aanwijzingen dat het zo is. Maar mocht justitie met bewijzen komen en aantonen dat spelers inderdaad betrokken zijn bij omkoping, dan is dat een heel kwalijke zaak", aldus Lugt.

KNVB

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, is blij met het justitieel onderzoek naar mogelijke illegale gokpraktijken in het Nederlandse profvoetbal. "De onderste steen moet boven komen", liet hij donderdagmiddag in Amsterdan weten.

Kesler zei tijdens de geïmproviseerde persconferentie dat de KNVB al zes weken geleden door het OM op de hoogte was gesteld van het "voorlopige onderzoek" naar vermeende malversaties in de eredivisie en eerste divisie. "Daarom ben ik nu ook niet geschrokken. Ik wist dat er iets speelde. Op verzoek van het OM hebben we al die tijd niets naar buiten gebracht om het onderzoek niet te schaden. Eigenlijk zou ik ook nu niets willen zeggen."

Kesler: "We juichen het onderzoek toe. Het OM is kennelijk getipt over mogelijke illegale praktijken. De KNVB heeft verder geen apparaat om dat te onderzoeken, het OM uiteraard wel. We verlenen daarom ook alle medewerking aan het onderzoek. We zijn niet voor niets de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Ook in deze zaak willen we ons koninklijk gedragen."

Italië

Gok- en omkoopschandalen houden voetbalcompetities in andere Europese landen al geruime tijd in de greep. In Italië is de voetbalbond zelfs onder curatele gesteld. Landskampioen Juventus is de spil in het schandaal; de directeur zou de hand hebben gehad in de aanstelling van arbiters en voetballers worden verdacht van gokken op wedstrijden.

In België heeft een Chinees goksyndicaat spelers van onder andere Lierse SK en La Louvière omgekocht. In Duitsland stond scheidsrechter Hoyzer centraal in een omkoopzaak. Arbiters bekenden in ruil voor geld uitslagen van wedstrijden te hebben beïnvloed.