DOETINCHEM - Jong Oranje heeft de laatste test voor aanvang van het Europees kampioenschap redelijk doorstaan. In Doetinchem speelde de ploeg van bondscoach Foppe de Haan woensdag gelijk tegen Jong Duitsland: 2-2.

Urby Emanuelson van Ajax maakte kort voor rust het openingsdoelpunt. Roberto Hilbert zorgde na de pauze voor de gelijkmaker, waarna een eigen doelpunt van Ramon Zomer de Duitsers op voorsprong bracht. Invaller Demy de Zeeuw maakte in de laatste minuut 2-2. Duitsland speelde toen al met een man minder na een rode kaart voor doelman Florian Fromlowitz.

Het EK in Portugal begint komende dinsdag. Jong Oranje speelt woensdag de eerste wedstrijd tegen Oekraïne. Denemarken en Italië zijn de andere tegenstanders. Jong Duitsland neemt ook deel aan het toernooi. Zij zijn ingedeeld in de andere groep met Portugal, Servie en Montenegro en Frankrijk als tegenstanders.

Ideale elftal

Nu zijn selectie eindelijk compleet was, koos De Haan er woensdag voor om aan de wedstrijd te beginnen met het in zijn ogen ideale basiselftal. Romeo Castelen en Klaas-Jan Huntelaar speelden samen met Daniël de Ridder voorin. Castelen en Huntelaar behoorden tot de afvallers bij het Nederlands elftal. Castelen meldde zich pas woensdag bij de selectie. De speler van Feyenoord kreeg van De Haan twee extra vrije dagen nadat hij het slechte nieuws van Marco van Basten te horen had gekregen.

Dat het huidige Jong Oranje veel kwaliteiten herbergt, bleek woensdag wel uit de bankbezetting. Ramon Zomer (FC Twente), Collins John (Fulham), Dwight Tiendalli (FC Utrecht) en Demy de Zeeuw (AZ) moesten allen genoegen nemen met een rol als reserve. Het middenveld bestond uit Nicky Hofs, Stijn Schaars en Urby Emanuelson. Achterin koos De Haan voor Paul Verhaegh, Gijs Luirink, Ron Vlaar en Edson Braafheid. Doelman Remko Pasveer kreeg de voorkeur boven Kenneth Vermeer.

Niveau

Ondanks het luxeprobleem van De Haan, viel het niveau van de oefenwedstrijd tegen. Alleen in het eerste kwartier van de eerste helft liet Jong Oranje aardig voetbal zien. Emanuelson opende zeven minuten voor rust de score met een afstandsschot.

Na de pauze wisselden beide ploegen veelvuldig. Dat kwam vooral Jong Duitsland ten goede. Roberto Hilbert maakte de verdiende gelijkmaker. Niet veel later kwamen de Duitsers op voorsprong na een blunder van doelman Pasveer die een terugspeelbal van Zomer niet onder controle kreeg en in zijn eigen doel zag belanden. Nadat doelman Florian Fromlowitz in de slotfase rood kreeg, wist Jong Oranje via De Zeeuw alsnog een nederlaag te voorkomen: 2-2.