AMSTERDAM - Dennis Bergkamp sluit woensdagavond zijn voetbalcarrière af. De Nederlandse spits staat dan in Parijs met zijn club Arsenal in de finale van de Champions League tegenover Barcelona. De cup met de grote oren ontbreekt nog op de erelijst van Bergkamp.

Arsenal-trainer Arsène Wenger gunt de aanvaller een afscheid in stijl. "Dennis heeft tien jaar gestreden om de club te brengen waar hij nu staat. Daarom vind ik het geweldig voor hem dat hij op de laatste dag van zijn loopbaan in de Champions League-finale staat. Het is voor hem het ideale scenario."

Rijkaard

Ook Barcelona-trainer Frank Rijkaard steekt de loftrompet over de speler met wie hij samen speelde bij Ajax en het Nederlands elftal. "Het is een speler voor wie mensen naar het stadion komen. De manier waarop hij voetbalt is gewoon kunst. Hij heeft een neus voor prachtige doelpunten." Rijkaard had Bergkamp als trainer onder zijn hoede tijdens het EK van 2000.

Ajax

De 37-jarige Bergkamp begon zijn voetbalcarrière in 1986 bij Ajax. Na zeven seizoenen in Amsterdam beleefde hij twee weinig succesvolle jaren bij het Italiaanse Internazionale. In 1995 streek hij neer bij Arsenal. Daar is hij nu bezig is aan zijn elfde en laatste seizoen.

Bergkamp veroverde in zijn loopbaan veel prijzen op clubniveau. Hij werd vier keer landskampioen en veroverde zes keer een nationale beker. Met Ajax won Dennis the Menace in 1987 de Europa Cup II en in 1992 de Uefa Cup. In 1994 mocht hij als speler van Internazionale nogmaals de Uefa Cup in ontvangst nemen.

Met het Nederlands elftal won Bergkamp geen hoofdprijs. Op het WK in Frankrijk kwam hij daar dicht bij in de buurt, maar in de halve finale sneuvelde Oranje na strafschoppen tegen Brazilië. Tijdens dat toernooi maakte de spits een van zijn mooiste goals. In de slotfase van de kwartfinale tegen Argentinië scoorde hij de beslissende 2-1. Bergkamp speelde 79 interlands en scoorde daarin 37 keer.

Bergkamp krijgt woensdag de gelegenheid om voor het eerst in zijn loopbaan het belangrijkste Europese bekertoernooi voor clubteams te winnen, als de aanvaller tenminste speelminuten krijgt van Wenger. In de competitie stond hij dit seizoen slechts acht keer in de basis.

Invalbeurten

Ook in de Champions League kwam Bergkamp dit seizoen niet verder dan enkele invalbeurten. Alleen in de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag (3-0) stelde de Franse coach van Arsenal Bergkamp op in de basis.

Arsenal neemt in juli in stijl afscheid van Bergkamp. De Londense club heeft een erewedstrijd georganiseerd voor de Nederlander. De Gunners spelen in de zogenoemde testimonial op 22 juli tegen Bergkamps oude club Ajax, tijdens de opening van het nieuwe Emirates Stadium.