ALKMAAR - Voor het oog van acht cameraploegen en tientallen journalisten en fotografen keerde Co Adriaanse zaterdag na een afwezigheid van elf maanden als oefenmeester van AZ terug in het betaalde voetbal.

Na afloop van een eenvoudige training stelde hij de pers op de hoogte van een van zijn belangrijkste voornemens. Hij wil de relatie met de media nu eindelijk eens goed houden.

Proberen

Of het hem gaat lukken, weet Adriaanse niet. Hij is immers al 55 jaar en op die leeftijd is het nu eenmaal lastig om nog te veranderen. Proberen gaat hij het wel. Want als hij iets heeft opgestoken als coach van Ajax is het wel dat het heel belangrijk is dat je een normale relatie met de media moet onderhouden. Als hem dat was gelukt, was hij naar eigen zeggen nooit in Amsterdam ontslagen.

Ver verwijderd van de planeet voetbal evalueerde een teleurgestelde Co Adriaanse afgelopen jaar vaak in de Franse Alpen zijn periode bij Ajax. Uitkijkend over de witte bergtoppen constateerde de oefenmeester dat hij weinig rancune tegenover de beleidsmakers in Amsterdam koestert. "Ze moeten in het belang van de club handelen en ze hadden me vaak gewaarschuwd", aldus Adriaanse.

"Koeman doet het beter dan ik"

"Het is heel belangrijk dat Ajax een beetje normaal in de publiciteit komt. Ronald Koeman doet het wat dat betreft veel beter dan ik. Toch had ik mijn ontslag nooit aan zien komen. Raar misschien, maar wel waar. Ik vond dat ik zoveel voor elkaar had gekregen. Ik haalde Van der Vaart als A-junior bij de selectie. Ik heb de juiste trainers op de juiste plaats gezet. Er stroomde weer jeugd door naar het eerste elftal en we zaten volop in de race om de titel. Twee zaken gingen minder. Internationaal presteerden we met een nog onervaren ploeg te weinig en ik was voortdurend in conflict met de pers."

Schuld

De schuldvraag liet Co Adriaanse in het midden. "Misschien lag het aan mij en misschien aan jullie, maar ik werd voortdurend verkeerd uitgelegd. Ik heb Marco van Basten nooit willen beledigen. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat je als topvoetballer niet meteen een toptrainer bent. Maar toch word ik verkeerd begrepen. Dat gebeurde vaak. Mijn vrouw en vrienden verbaasden zich ook vaak over de verhalen over mij. Ze herkenden me niet. Ze geloofden ook niet alles, ze wisten wel beter. Supporters en andere mensen geloven die verhalen wel. Wat in de krant staat, is voor hen waar."

Teleurgesteld en verdrietig

Na zijn ontslag eind november vorig jaar wilde Adriaanse even niets meer met voetbal te maken hebben. "Ik was teleurgesteld en verdrietig. Ik had als trainer de top bereikt maar kon me niet handhaven. Bovendien was ik enorm beschadigd. Ik had echt nooit meer verwacht dat een Nederlandse club me nog wilde hebben. Ik wilde ook geen lezingen houden."

'Die loser van Ajax'

"Het is niet leuk om als 'die loser van Ajax' tegenover een groep mensen te staan. Op een gegeven moment ga je nadenken. Ik kan niets beter dan een voetbalelftal trainen. Ik was vorige maand in een ver gevorderd gesprek met de Chineese voetbalbond. Ze wilden me als bondscoach maar werden pas concreet toen ik al bijna met AZ rond was. Dat was te laat, ik had al besloten om in Alkmaar aan de slag te gaan."

"AZ moet Europees voetbal gaan spelen"

In dienst van het altijd rumoerige AZ moet Adriaanse presteren wat zijn voorgangers Van Hanegem, Van der Lem en Van Stee niet is gelukt. "Het is duidelijk, AZ moet snel Europees voetbal gaan spelen. Dat moet ook wel lukken. De club heeft heel veel mogelijkheden. Of ik daarna nog ambities heb? Ach, de top heb ik al bereikt. Ik ben toen in een dal beland en krabbel nu heel voorzichtig op. Je weet echter nooit hoe het loopt."

"Als ik heel goed presteer bij AZ denken mensen misschien plotseling dat die Adriaanse nog niet zo'n rare is. Veel zal ook weer afhangen hoe ik weer in de media ga verschijnen. Ik had het er laatst nog met Louis van Gaal over. Hij is voor mij met afstand de beste Nederlandse trainer maar ook hij komt vaak niet goed over in de media. Ik heb gezegd dat ik dat zo jammer en zonde vind. Dat uitgerekend ik dat moet zeggen. Wat een ironie hè?"