ALKMAAR - AZ heeft zich versterkt met Simon Cziommer. De 25-jarige Duitse middenvelder zal in Alkmaar een 4-jarig contract ondertekenen. De in Nordhorn, net over de grens met Twente, geboren voetballer komt transfervrij over van Schalke 04.

Afgelopen seizoen speelde Cziommer op huurbasis vijftien wedstrijden voor Roda JC. Mede door zijn inbreng - onder meer door acht doelpunten - haalden de Limburgers nog de play-offs voor een plek in de UEFA Cup. Ervaring met de Nederlandse competitie deed Cziommer ook op bij FC Twente. Hij speelde 81 duels in Enschedese dienst.

Marcel Brands toonde zich ingenomen met de komst van de aanvallende middenvelder. "Ik ben heel blij dat Simon voor AZ heeft gekozen. Hij heeft aangetoond een team beter te kunnen maken.

Daarnaast hebben we een jong team en is het prettig een 'midden twintiger' aan de selectie te kunnen toevoegen om zo hopelijk een extra stapje naar boven te kunnen zetten", aldus de directeur voetbalzaken.

Cziommer is de vijfde aanwinst van AZ voor de nieuwe competitie. Eerder legde de club Joey Gudjonsson, Maarten Martens, Moussa Dembele en Kemy Agustien vast. De laatste wordt volgend seizoen nog verhuurd. Tegenover hun komst staat ondermeer het vertrek van Kenneth Perez en het stoppen van Barry van Galen en Michael Buskermolen.

Luirink

AZ haalt vrijwel zeker ook verdediger Gijs Luirink naar Alkmaar. FC Groningen bereikte overeenstemming met AZ over een transfer van de 22-jarige speler van Jong Oranje. Luirink moet nog wel persoonlijk rond komen met AZ. Dat deelde FC Groningen woensdagavond mee.

Het contract van Luirink liep in Groningen nog door tot medio 2009. AZ dient daarom een forse afkoopsom voor de getalenteerde verdediger te betalen. Over de hoogte van het transferbedrag doen beide partijen geen mededelingen.

Luirink stapte in de zomer van 2004 van FC Volendam over naar FC Groningen. Door een zware knieblessure kwam hij in zijn eerste seizoen niet aan voetballen toe. In het afgelopen seizoen maakte Luirink vooral in de play-offs, waarin AZ door FC Groningen werd uitgeschakeld, indruk met zijn solide spel.

AZ deed het afgelopen weekeinde het eerste bod op Luirink, die volgende week met Jong Oranje begint aan het Europees kampioenschap in Portugal. Na intensieve onderhandelingen bereikten beide clubs woensdag een akkoord.