AMSTERDAM - Justitie onderzoekt omkopingspraktijken binnen het Nederlandse betaald voetbal. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag bevestigd na berichten hierover van hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen. Volgens een woordvoerder gaat het om een oriënterend onderzoek. In het belang van het onderzoek wil justitie geen nadere details vrijgeven.

Maandag zei Derksen in het televisieprogramma Voetbal Insite dat mogelijke corruptiepraktijken in Nederland worden onderzocht. Daarbij zouden gokkers in het buitenland grote bedragen hebben ingezet op wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal. In Duitsland en België zijn eerder zulke praktijken aan het licht gekomen.

Derksen vertelde dat een van zijn redacteuren als getuige is gehoord in de zaak. Volgens Derksen zijn mogelijk clubs in de Eerste Divisie en 'aan de onderkant van de Eredivisie' betrokken.

Turkije

De hoofdredacteur zei dat de redactie van Voetbal International opvallend vaak is gebeld vanuit Turkije, met de vraag naar de tussenstanden van relatief onbelangrijke wedstrijden in de Eerste Divisie. Volgens hem is het voor justitie erg moeilijk om bewijzen rond te krijgen in de zaak. Justitie wilde deze informatie niet bevestigen. Ook Derksen wilde woensdag verder niets kwijt over de zaak.

De KNVB laat weten wel 'uit de wandelgangen' over de kwestie gehoord te hebben, maar nog niet te zijn ingelicht door justitie. De bond zegt geen aanwijzingen te hebben dat in het Nederlandse betaald voetbal 'iets gemanipuleerd wordt'.