ROME - De Italiaanse justitie heeft maandag Luciano Moggi zeven uur verhoord. De algemeen directeur van Juventus legde zondag zijn functie neer wegens zijn rol in het omkoopschandaal in Italië.

Afgeluisterde telefoongesprekken waarin Moggi probeerde scheidsrechters te regelen voor Juventus waren aanleiding voor een uitgebreid onderzoek naar ongeoorloofde praktijken binnen het Italiaanse voetbal.

Gesprek

"Het gesprek verliep rustig en zonder bitterheid", zei Moggi's advocaat Fulvio Gianaria na het verhoor. "De helft van de tijd ging het over algemene zaken. De rest van de tijd werd ingegaan op individuele incidenten."

De zaak rond Moggi heeft een schaduw geworpen over de landstitel van Juventus. De ploeg kroonde zich zondag opnieuw tot Italiaanse kampioen. Als blijkt dat wedstrijden van de club zijn beïnvloed kan de ploeg worden teruggezet naar de serie B en kan het ook de laatste twee landstitels kwijtraken. Wegens het schandaal is de marktwaarde van Juventus inmiddels met 62 miljoen euro gedaald.

Lippi

In de telefoongesprekken zou ook te horen zijn geweest dat Moggi de Italiaanse bondscoach Marcello Lippi onder druk heeft gezet om bepaalde spelers te selecteren. Maar Lippi ontkende dit maandag bij de presentatie van zijn ploeg voor het WK.

"Hij heeft me regelmatig gebeld, maar we hebben acht jaar samengewerkt dus dat lijkt me niet meer dan logisch", stelde Lippi. "Bovendien krijg ik telefoontjes van zoveel clubs en directeuren of coaches die hun spelers in het team willen hebben. Maar onder druk gezet ben ik nooit."