LONDEN - De Duitse voetballer Michael Ballack heeft maandag een driejarig contract getekend bij de Engelse kampioen Chelsea. De 29-jarige middenvelder verlaat transfervrij de kampioen van de Bundesliga, Bayern München. De Londense voetbalclub bracht het nieuws naar buiten.

Trainer Jose Mourinho van Chelsea bevestigde zondag al de komst van de aanvoerder van het Duitse voetbalelftal, die vier seizoenen voor Bayern München uitkwam en met die club drie landstitels en drie nationale bekers veroverde. Ballack completeert bij Chelsea een middenveld met louter grote namen.

Hij komt te spelen naast de Ghanees Michael Essien, de Engelsman Frank Lampard en de Fransman Claude Makelele. Allevier zijn deze zomer actief op het WK voetbal.

Landgenoten

Ballack vertelde tijdens de presentatie dat hij twee landgenoten die in Engeland voetballen, heeft geraadpleegd: doelman Jens Lehmann van Arsenal en toekomstig ploeggenoot Robert Huth. "Ik ben blij dat ik hier ben. De mensen zijn vriendelijk", aldus Ballack, die naar verluidt een salaris van 200.000 euro per week gaat opstrijken.

Coach Mourinho zei dat vooral Lampard baat heeft bij de komst van Ballack: "Frank wil topspelers naast zich die het team beter maken". Hij kondigde aan dat Chelsea, eigendom van de steenrijke Russische oliemagnaat Roman Abramovitsj, vermoedelijk nog twee of drie aankopen doet voor het nieuwe seizoen. Namen die circuleren zijn Adriano van Inter, Sjevtsjenko van AC Milan en Tevez van Corinthians.