EL PASO - De Antilliaanse sprinter Churandy Martina heeft dit weekeinde bij studendentkampioenschappen in El Paso het kersverse wereldrecord van Justin Gatlin op de 100 meter geëvenaard. De 21-jarige alteet van Rotterdam Atletiek liep net als de Amerikaan 9,76 seconden. Er was één verschil: Martina had te veel rugwind. De zes meter per seconde waren er vier boven de toegestane windsnelheid.

Martina liep enkele weken geleden in het Texaanse El Paso 10,04 met 1,9 meter per seconde rugwind. Die tijd lag onder het Nederlands record van 10,18, maar kreeg geen officiële erkenning omdat de atleet verzuimde een dopingcontrole aan te vragen.

Daniël Ward liep bij dezelfde wedstrijden twee limieten voor de Europese kampioenschappen in Göteborg in augustus. De 22-jarige inwoner van het Zeeuwse Hulst sprintte op de 200 meter naar een tijd van 20,63 seconden, tweetiende onder de limiet. Op de 400 meter snelde hij naar 46,50, dik onder de EK-limiet die de atletiekunie hanteert voor mannen tussen de 20 en 22 jaar; de zogeheten neosenioren.