PASSO LANCIANO - Ivan Basso heeft zondag de macht gegrepen in de Ronde van Italië. De favoriet voor de eindzege arriveerde in de eerste zware bergetappe solo aan de streep in Maielletta. De CSC-kopman nam het roze over van de Oekraïner Sergej Gontsjar, maar zette vooral zijn grote concurrenten op achterstand.

Onder impuls van zijn Spaanse ploegmaat Sastre werd op de slotklim het tempo aan kop hoog gehouden. Paolo Savoldelli, de winnaar van vorig jaar, werd al snel het slachtoffer. Hij moest op de Passo Lanciano lossen. Ook Danilo di Luca moest de sterksten laten gaan. Damiano Cunego probeerde vervolgens vooraan weg te fietsen, maar dat liet Basso niet toe. De Italiaan achterhaalde zijn landgenoot van Lampre al snel en liet hem verderop op de klim achter.

Ultieme doel

Zo zette Basso een belangrijke stap op weg naar de verwezenlijking van de eerste helft van zijn ultieme doel: Het winnen van zowel Giro als Tour. Aan de streep kon Basso de minuten tellen die hij had gewonnen. Cunego hield de schade nog zeer beperkt (halve minuut), maar Savoldelli verloor 2.21.

Het wapengekletter vooraan ging voorbij aan de Colombiaanse kopman van de Raboploeg, Mauricio Ardila. Hij faalde zaterdag in de zevende rit, die werd gewonnen door de Belg Rik Verbrugghe. Ardila verloor in die bergachtige etappe al ruim 13 minuten. Een dag later arriveerde hij gedesillusioneerd op bijna 20 minuten achterstand van Basso aan de streep.

Ploegleider Frans Maassen had zondag echter al nergens meer op gerekend. "De strijd in het algemeen klassement zit erop voor ons", constateerde de oud-renner zaterdag al. "We zullen dus van strategie moeten veranderen." In Ardila was Maassen teleurgesteld. "Hij gaf de voorbije dagen zo'n goede indruk en zei zelf ook dat hij vorm had. Maar ja, dat bleek helaas weinig te betekenen."

Graeme Brown

In de zevende etappe verloor de Raboploeg ook al de sprinttroef Graeme Brown. De Australiër, die in de vlakke ritten weinig indruk had gemaakt, was gevallen en kon uiteindelijk niet meer verder. Ook op de sprints moet de Nederlandse ploeg niet meer gokken. "We zullen moeten aanvallen, ontsnappingspogingen ondernemen", weet Maassen. "Wie weet wat dan nog mogelijk is."

Jan Ullrich benut de Giro om in vorm te komen voor de Tour. Hij reed in de bergritten in de middenmoot, maar hij had vooraan dan ook niets te zoeken. "Wij willen pas winnen als de Tour is begonnen", zei de Duitser dan ook. "Het gaat met mij als verwacht, na de vele trainingskilometers. Ik heb een basis gelegd, die bevestiging kreeg ik in de ploegentijdrit. In de bergen kom ik nu nog wat tekort. Daar ligt nog wat werk."