ZEIST - Marco van Basten neemt Klaas-Jan Huntelaar, Barry Opdam, Romeo Castelen, Nigel de Jong en George Boateng niet mee naar het wereldkampioenschap voetbal Duitsland. De bondscoach presenteerde zondag tijdens een drukbezochte persconferentie in Zeist zijn definitieve selectie van 23 spelers.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De meest besproken afvaller is ongetwijfeld Huntelaar. De spits maakte dit seizoen voor Heerenveen en Ajax 33 competitietreffers en leidde de Amsterdamse club naar de voorronde van de Champions league en winst van de nationale beker. "Hij heeft zich heel sterk ontwikkeld", erkende Van Basten. "Zijn tijd komt nog wel. Nu heeft hij de pech dat we maar drie centrumspitsen meenemen."

Ervaring

Huntelaar verliest het in de ogen van de bondscoach van de ervaring van Van Nistelrooij, de veelzijdigheid van Kuijt en de kracht van Vennegoor of Hesselink die mogelijk in de slotfase van de wedstrijden iets moet forceren. "Je moet alle posities dubbel bezetten en dan kun je geen vier spitsen meenemen", aldus Van Basten.

Opdam geldt als meest verrassende afwezige. De voorstopper van AZ speelde enkele heel goede kwalificatiewedstrijden en had met een doelpunt een belangrijk aandeel in de uitzege op Tsjechië. "Barry heeft de laatste maanden niet zo goed gespeeld. We hebben voor Heitinga gekozen. Die kan in onze ogen indien nodig ook links in het centrum van de verdediging spelen. Barry was er wel helemaal kapot van, maar dat kan ik begrijpen."

De Jong is afgevallen vanwege zijn knieblessure. Van Basten: "Van der Vaart is nog niet helemaal fit en de vleeswond van Jaliens is ook nog niet genezen. We willen niet te veel risico nemen en weten ook niet wanneer De Jong weer fit is."

Kwaliteiten Babel

"Boateng heeft een goed seizoen gespeeld en zorgt voor power op het middenveld. Sneijder is echter ook weer fit en in vorm. Dat heeft de doorslag gegeven. We moesten kiezen tussen Castelen en Babel. We hebben voor Ryan gekozen omdat hij in onze ogen enkele specifieke kwaliteiten heeft. Behalve Kuijt kunnen Babel, Robben en Van Persie ook op de rechterflank uit de voeten", motiveerde Van Basten zijn keuze.

Kromkamp

Opmerkelijk is de keuze voor Kromkamp die dit seizoen bij Villarreal en Liverpool weinig speeltijd kreeg. Van Basten bekritiseerde de rechtsback enkele maanden geleden bovendien vanwege zijn prominente aanwezigheid in de media. "Maar wij denken toch dat we Jan goed kunnen gebruiken", stelde Van Basten.

Kromkamp is niet de enige international die de laatste maanden weinig speeltijd kreeg. Van Nistelrooij, Babel en Van Persie konden na de winterstop ook op weinig speeltijd rekenen. Maduro, Sneijder en Van der Vaart kwamen weinig in actie vanwege blessures. "We hebben alles zorgvuldig afgewogen en denken dat dit de beste selectie is", aldus Van Basten.

Vervangers

Bij ernstige blessures kan de bondscoach zijn groep tot 24 uur voor de eerste WK-wedstrijd tegen Servië en Montenegro wijzigen. Hij moet daarvoor wel een officiële doktersverklaring aan de wereldvoetbalbond FIFA overleggen. "De vervanger van een eventueel geblesseerde speler komt uit de selectie van Jong Oranje die het EK in Portugal speelt", verklaarde Van Basten. "Die spelers zijn namelijk wedstrijdfit." Bij dat toernooi zijn onder anderen Huntelaar en Castelen actief.

WK-selectie:

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Henk Timmer (AZ), Maarten Stekelenburg (Ajax).

Defensie: André Ooijer (PSV), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Jan Kromkamp (Liverpool), Khalid Boulahrouz (Hamburger SV), Joris Mathijsen (AZ), Tim de Cler (AZ) en Giovanni van Bronckhorst (Barcelona).

Middenveld: Denny Landzaat (AZ), Mark van Bommel (Barcelona), Phillip Cocu (PSV), Hedwiges Maduro (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax) en Rafael van der Vaart (Hamburger SV).

Aanval: Dirk Kuijt (Feyenoord), Ruud van Nistelrooij (Manchester United), Jan Vennegoor of Hesselink (PSV), Ryan Babel (Ajax), Arjen Robben (Chelsea) en Robin van Persie (Arsenal).

Jong Oranje

Klaas Jan Huntelaar en Romeo Castelen gaan met Jong Oranje mee naar het Europees kampioenschap in Portugal dat op 23 mei begint. Bondscoach Foppe de Haan voegde het tweetal zondag aan zijn definitieve selectie toe, omdat Marco van Basten besloot beide spelers niet mee te nemen naar het wereldkampioenschap in Duitsland.

Haris Medunjanin (AZ), Julian Jenner (NAC Breda), Robbert Schilder (Ajax), Marvin Emnes en Rachid Bouaouzan (beiden van Sparta), behoorden tot de vijf afvallers bij Jong Oranje. Medunjanin, Schilder en Emnes voegen zich nu bij het Olympisch elftal van bondscoach Wim van Zwam dat van 15 tot en met 25 mei deelneemt aan een prestigieus jeugdtoernooi in Toulon.

EK-selectie Jong Oranje:

Doel: Remko Pasveer (FC Twente), Kenneth Vermeer (Ajax) en Michel Vorm (FC Den Bosch).

Defensie: Edson Braafheid (FC Utrecht), Urby Emanuelson (Ajax), Arnold Kruiswijk (FC Groningen), Gijs Luirink (FC Groningen), Dwight Tiendalli (FC Utrecht), Paul Verhaegh (Vitesse), Ron Vlaar (Feyenoord) en Ramon Zomer (FC Twente).

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Ismail Aissati (PSV), Nicky Hofs (Feyenoord), Stijn Schaars (AZ) en Demy de Zeeuw (AZ).

Aanval: Fred Benson (Vitesse), Romeo Castelen (Feyenoord), Patrick Gerritsen (FC Twente), Klaas Jan Huntelaar (Ajax), Collins John (Fulham) en Daniël de Ridder (Celta de Vigo).