SHANGHAI - De Spaanse wegracer Dani Pedrosa heeft zondag in Shanghai zijn eerste WK-race in de MotoGP-klasse gewonnen. De 20-jarige voormalig wereldkampioen in de kwartliterklasse bleef op zijn Honda teamgenoot Nicky Hayden voor. De Amerikaan behield de leiding in het klassement.

Pedrosa is met een indrukwekkend debuut bezig, dat veel gelijkenissen vertoont met dat van Valentino Rossi. De zevenvoudig wereldkampioen uit Italië greep bij zijn intrede in de MotoGP (2001) meteen de macht. Rossi heeft dit seizoen echter veel problemen. Hij won weliswaar één GP, maar viel de andere drie races tegen. Zondag haalde hij niet eens de finish. Problemen met de banden maakten voortijdig een einde aan zijn race.

Spannende titelstrijd

Gevolg is wel een spannende titelstrijd tot nog toe, met steeds andere winnaars en een opkomende jonge garde. Opvallend in Shanghai waren de klasseringen van de Amerikanen. Hayden tweede en daarachter zijn landgenoten Colin Edwards (Yamaha) en John Hopkins (Suzuki). Hayden is tot dusver de meest constante coureur. Hij won nog geen GP, maar voert wel het WK-klassement aan met 72 punten. De Italiaan Capirossi (Ducati) volgt met 59 punten.

Mika Kallio boekte in de 125cc-klasse zijn eerste zege van het seizoen. Na een spannende race bleef de Finse KTM-rijder de Italiaan Mattia Pasini en de Spanjaard Alvaro Bautista voor. Bautista bleef aan kop in het klassement.

Joey Litjens

De Nederlander Joey Litjens leverde strijd in de achterste gelederen en rukte vanaf de 34e startpositie op naar de 27e plek aan de meet. "Petje af", vond teammanager Jarno Janssen van Molenaar Racing. De 16-jarige Limburger haalde in de eerste ronde al acht concurrenten in. "De start maakt 80 procent van je race. Daar laat Joey zien dat hij het echt in zich heeft. Super geconcentreerd en fel vanaf de eerste meters", aldus Janssen. "Op een paar ronden na heb ik de hele race strijd kunnen leveren, terwijl ik in vorige GP's soms een eenzame race reed. Dit was een een te gek gevoel", zei Litjens zelf.

In de 250cc won de Spanjaard Hector Barbera. De Aprilia-rijder werd meteen ook leider in het WK-klassement. De Italiaan Andrea Dovizioso werd tweede, de Japanner Shuhei Aoyama derde.