ROME - Roger Federer en Rafael Nadal beslissen zondag de finale van het tennistoernooi in Rome. De nummer een en twee van de plaatsingslijst hadden zaterdag in de halve finales bepaald een andere aanloop. Daar waar de Spanjaard zich betrekkelijk eenvoudig ontdeed van Gael Monfils, moest Federer diep gaan om David Nalbandian uit te schakelen.

De Zwitserse grootmeester versloeg zijn Argentijnse tegenstander in drie langdurige sets: 6-3 3-6 7-6. In de beslissende derde set balanceerde Federer op de rand van de afgrond, met een break achter. Nalbandian is een tegenstander met wie hij telkens terdege rekening moet houden. Van de laatste tien ontmoetingen van het duo won de Argentijn er zes.

Nadal en de Fransman Monfils, beiden 19 jaar jong, waren een stuk sneller klaar dan de drie uur van hun collega's. De Spanjaard, titelverdediger in de Italiaanse hoofdstad, was veel sterker. Hij jaagt behalve op titelprolongatie ook op zijn 53e winst op rij op gravel.

Lukt dat, dan evenaart hij Guillermo Vilas' record uit 1977. Nadal is zeker niet kansloos, in de laatste drie ontmoetingen met Federer was hij de sterkste.