CARDIFF - Liverpool heeft het weer geflikt. In een spectaculaire wedstrijd tegen West Ham United veroverde de 'knokploeg' van trainer Rafael Benitez zaterdag in Cardiff de FA Cup. Liverpool, met Jan Kromkamp als sterke invaller, versloeg West Ham United via strafschoppen (3-1). Met drie reddingen vanaf elf meter was doelman José Reina de grote held van de Reds.

Na negentig minuten en de verlenging was de stand 3-3, na 2-0 en 3-2 voor West Ham. In de laatste minuut van de tweede verlenging kopte Reo-Coker via de vingertoppen van Reina nog op de binnenkant van de paal. Voor het even karaktervolle als fortuinlijke Liverpool was het de zevende triomf in het befaamde Engelse bekertoernooi, met de eerste in 1974 en de laatste in 2001.

Comeback Kings

De Reds stonden na de sensationele triomf vorig jaar in de finale van de Champions League tegen AC Milan (0-3, 3-3, winst via strafschoppen) al bekend als de 'Comeback Kings'. Die reputatie deed de nummer drie van Engeland zaterdag alle eer aan.

Aanvoerder Gerrard zette zijn ploeg twee keer met daverende schoten naast de Hammers (2-2 en 3-3). Zijn tweede gelijkmaker viel in de laatste minuut waarmee de Engelse international een verlenging voor zijn ploeg afdwong.

Kromkamp

Kromkamp kwam bij Liverpool na 67 minuten het veld in voor Alonso. De voormalige speler van AZ en Villarreal verzette bij een stand van 3-2 veel werk aan de rechterkant. De beslissende actie kon hij echter niet forceren. Kromkamp mocht na afloop niettemin pronken met de prestigieuze bokaal.

Liverpool verloor in het nationale bekertoernooi nog nooit van West Ham. Het was zaterdag het zesde onderlinge duel sinds 1900. In het afgelopen seizoen waren de Reds voor de competitie ook al twee keer te sterk voor West Ham (2-0 en 2-1).

Sheringham

De 40-jarige Teddy Sheringham, van 2 april 1966, mocht in de 85e minuut invallen bij de Hammers. Daarmee werd hij de op twee na oudste speler die in de finale van de FA Cup actief was. Billy Hampson bij Aston Villa (41 jaar en 257 dagen) in 1924 en John Oakes bij Charlton Athletic (40 jaar en 226 dagen) in 1946 waren nog ietsje ouder dan het boegbeeld van West Ham. De veteraan benutte als enige een strafschop in de reeks tegen Liverpool.

Beide ploegen waren vooraf al verzekerd van Europees voetbal in het komende seizoen. Liverpool kwalificeerde zich in de Premier League voor de voorronde van de Champions League, waardoor West Ham zich als nummer negen van de eindstand op voorhand verzekerde van een ticket voor het UEFA-bekertoernooi.

Wembley

Het was de zesde en waarschijnlijk laatste keer dat de FA-Cupfinale in het Cardiff Millennium Stadium werd gespeeld. Vanaf volgend jaar vormt het nieuwe Wembley-stadion het vertrouwde decor. De eindstrijd had feitelijk dit jaar al in de beroemde arena gespeeld moeten worden, maar door aanhoudende problemen in de bouwwerkzaamheden is de Londense voetbaltempel nog steeds niet klaar.