SALTARA - Rik Verbrugghe heeft zaterdag de zevende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Belg zegevierde na 236 kilometer tussen Cesena en Saltara. In het algemeen klassement heroverde de Oekraïner Sergei Gontsjar de leiding.

Verbrugghe sprong vijf kilometer voor de finish weg uit een groep vluchters en kwam met 14 seconden voorsprong in Saltara aan. De Italianen Paolo Savoldelli en Luca Mazzanti werden respectievelijk tweede en derde. Gontsjar kwam als zevende binnen, 17 seconden na de winnaar.

Heuvels

De latere etappewinnaar was met drie anderen vooruit. De ontsnapping kwam halverwege tot stand in de heuvels van Marche. Het was de derde keer dat Verbrugghe een rit won in de Giro gedurende zijn elfjarige carrière. De Belg won de proloog in 2001 en een jaar later een rit in Toscane.

De laatste kilometer was zwaar, stijl heuvelop. De laatste 500 meter reed Verbrugghe op zijn kleinste verzet naar boven.

De venijnige klimmetjes van zaterdag stelden klassementsrijder Savoldelli vast in staat zijn concurrenten voor de eindzege op seconden achterstand te rijden. De Giro telt zondag 171 kilometer tussen Civitanova Marche en Maieletta.