ROME - Scheidsrechter Massimo De Santis mag niet naar het WK voetbal. De Italiaanse bond (FIGC) maakte dit zaterdag bekend. De federatie liet de wereldbond FIFA in een brief weten dat ze zijn accreditatie voor het toernooi heeft teruggetrokken.

De Santis is één van de 24 verdachte scheidsrechters in het voetbalschandaal in Italië. Ook de assistenten Alessandro Griselli en Marco Ivaldi mogen om dezelfde reden niet naar de wereldtitelstrijd in Duitsland. De Santis wordt ervan beschuldigd met de inmiddels opgestapte directeur van Juventus, Luciano Moggi, afspraken over wedstrijden te hebben gemaakt.

De FIGC liet in een verklaring weten dat de beslissing niet moet worden gezien als oordeel in de omkoopzaak. "Dat is aan de rechtsprekende organen van jusititie en sport." De FIFA roept geen vervanger voor De Santis op, verklaarde een woordvoerder zaterdag. De 64 wedstrijden bij het WK zullen nu door 22 arbiters worden geleid.

Gianluigi Buffon, doelman van Juventus en het Italiaanse elftal, is zaterdag in Turijn verhoord wegens zijn vermeende rol in het illegale wedschandaal. De keeper werd vrijdag samen met drie oud-spelers van Juventus genoemd als betrokkenen. Hij meldde zich in gezelschap van zijn advocaat Luigi Chiappero vrijwillig bij jusititie. In een verhoor van twee uur bepleitte hij zijn onschuld.

Buffon gaf na afloop wel toe dat hij in het verleden gokte op wedstrijden. Vorig jaar stopte hij nadat de Italiaanse bond de spelers een verbod oplegde. "Ik heb de regels altijd gerespecteerd. Ik heb gegokt op buitenlandse wedstrijden omdat het in Italië niet mogelijk is, maar toen ik het niet meer mocht, ben ik er gelijk mee opgehouden. Dat was in de herfst van 2005."