DOHA - Justin Gatlin heeft vrijdag bij de Super Grand Prix (IAAF) in Qatar het wereldrecord op de 100 meter gebroken. De Amerikaanse atleet (24) liep in Doha 9,76. De olympisch kampioen was daarmee eenhonderdste seconde sneller dan de Jamaicaan Asafa Powell vorig jaar in Athene was geweest: 9,77.

Voor Gatlin was het de eerste keer dat hij het wereldrecord op het koningsnummer achter zijn naam kreeg. "Daar ben ik bijzonder gelukkig mee. Waanzinnig, ik heb het! Ik voelde dat het eraan kwam. Het heeft veel discipline en toewijding gevergd. Dit was mijn derde keer in Doha, driemaal Doha is scheepsrecht."

Blessure

Gatlin en Powell, de vorige recordhouder, gaan op 11 juni in Engeland een interessante strijd aan. De twee treffen elkaar die dag bij de Gateshead Grand Prix. De laatste onderlinge strijd was in juli 2005 in Londen, toen Gatlin zegevierde en Powell een liesblessure opliep. Die kwetsuur kostte hem later ook zijn deelname aan de wereldkampioenschappen in Helsinki.

Bravoure

Gatlin kreeg vrijdag de smaak te pakken. Hij stelde zijn gehoor in Doha meer spektakel in het vooruitzicht: "Jullie gaan nog meer van dit soort optredens van mij zien", zei hij vol bravoure. Dat zelfvertrouwen had hij overigens vooraf al uitgestraald. "Het record zou vandaag zo maar kunnen sneuvelen", had hij gezegd.

Gatlin had aangekondigd dit seizoen het wereldrecord te willen verbeteren. Nu hij zijn doel al heeft bereikt, zal hij een nieuwe uitdaging moeten vinden.