TURIJN - Het voetbalschandaal in Italië breidt zich als een olievlek uit. De openbaar aanklager in Napels maakte vrijdag bekend dat vorig seizoen bij minstens achttien wedstrijden in de Serie A de uitslag is gemanipuleerd. Hij sprak na een inval van de politie in het hoofdkantoor van de Italiaanse voetbalbond.

De clubs Juventus, AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina staan onder verdenking en inmiddels zijn al 41 personen in het justitieel onderzoek opgenomen: Scheidsrechters, officials, journalisten en spelers. De beschuldigingen luiden corruptie en sportieve fraude.

De affaire openbaarde zich vorige week, toen Italiaanse media afgeluisterde telefoongesprekken afdrukten tussen directeur Luciano Moggi van Juventus en het hoofd scheidsrechterszaken van de Italiaanse bond. Moggi probeerde de aanstelling van arbiters voor zijn club te regelen.

Buffon

Doelman Buffon van Juventus wordt door de Italiaanse krant Gazetto dello Sport genoemd in het wedschandaal. Ook topscheisrechter Massimo de Santis, aangesteld voor het WK in Duitsland, is als verdachte aangewezen. Inmiddels is het bestuur van Juventus opgestapt en is ook voorzitter Carraro van de voetbalbond afgetreden.

Het Openbaar Ministerie begint maandag met het verhoor van Moggi in Rome.