AMSTERDAM - Karel Aalbers blijft onveranderd in zijn doel: als voorzitter terugkeren naar Vitesse. "Ik wil nog steeds terug naar Vitesse. Zeker nu het drama dreigt", vertelt de ex-voorzitter van de Arnhemse club in De Gelderlander. Aalbers hield woensdag een persconferentie om openheid van zaken te geven omtrent zijn strafzaak.

Echt veel helderheid verschafte Aalbers en zijn advocaten niet. Strafrechtelijke vragen over bijvoorbeeld het smeergeld van ruim 617.000 euro (ruim 1,3 miljoen gulden), dat Aalbers ontvangen zou hebben als beloning voor de verkoop van Ferdi Vierklau en Roy Makaay aan Tenerife, werden omzeild.

Het smeergeld is een van de vier aanklachten van het Openbaar Ministerie tegen Karel Aalbers. Aalbers werd daarvoor op 15 feburari aangehouden en verbleef twaalf dagen in de cel.

Machlas

Ook de fraudezaak van Nikos Machlas bleef buiten schot. Op voorspraak van Karel Aalbers zou aan Machlas 1 miljoen gulden (ruim 450.000 euro) netto zijn uitgekeerd zonder dat daarvoor belasting over werd betaald.

Pijn

Aalbers had het vooral over de moeilijke situatie waarin zijn oude club zich momenteel begeeft. "Het doet me pijn dat de club wegglijdt. Met mijn kennis, mijn knowhow en mijn netwerk kan ik helpen. Er zijn zo veel mogelijkheden. Laten we om de tafel gaan zitten", aldus Aalbers in De Gelderlander.

NUON

De opmerking van Nuon-topman Tob Swelheim beschouwt Aalbers als een eerste signaal om terug te keren. Samen met Aalbers maakte Swelheim als bankier Vitesse groot en vervolgens ook weer klein.

Flop

Het plan van Swelheim om 190 miljoen gulden (ruim 86 miljoen euro) in het Gelredome en Vitesse te steken mislukte en Aalbers kreeg de rekening gepresenteerd. Nu erkent Swelheim dat het wegsturen van Aalbers in februari 2000 een vergissing is geweest.

"Wij hadden onszelf een hoop ellende bespaard als hij was blijven zitten. We waren in dat geval dezelfde hoeveelheid geld kwijt geweest en hadden een hoop gedonder minder gehad", vertelt Swelheim in het Financieele Dagblad

De uitspraak van Swelheim is opmerkelijk omdat energiebedrijf Nuon Aalbers altijd hoofdverantwoordelijk heeft gehouden voor de malaise bij Vitesse. In totaal heeft Nuon in de negenjarige sponsorperiode 150 miljoen gulden (ruim 68 miljoen euro) geïnvesteerd in Vitesse. Het overgrote merendeel van dit geld is de laatste drie jaar uitgegeven.