KATWIJK - Marco van Basten kent geen twijfels meer. De bondscoach presenteert zijn definitieve selectie zondag om half twaalf maar weet al met welke 23 spelers hij op dinsdag 6 juni naar Duitsland vertrekt. Grote vraag is of Klaas Jan Huntelaar van de partij is.

Met een ontspannen training beëindigde het Nederlands elftal vrijdag het vierdaagse trainingskamp in Katwijk. De bondscoach zag naar eigen zeggen alleen maar bevestigd wat hij allang wist. Hij is er uit, maar laat spelers en fans nog even in spanning.

Vooropgesteld, Marco van Basten laat zich zelden in de kaart kijken. De bondscoach heeft wel vaker verrast. Over een paar dingen was hij de afgelopen dagen echter heel duidelijk. Zes spelers van de voorlopige selectie van 34 man kunnen het WK zo goed als zeker vergeten. Patrick Lodewijks, Ron Vlaar, UrbyEmanuelson, Edgar Davids, Martijn Meerdink en Wilfred Bouma waren niet welkom op de vierdaagse trainingsessie. Zij mogen zich op het volgende seizoen voorbereiden.

Afvallers

Van Basten moet dus nog vijf afvallers aanwijzen. Hij schrapt nog twee middenvelders van zijn lijst. Nigel de Jong, nog steeds niet fit, en George Boateng, onzichtbaar in de finale van de UEFA-beker, lijken de voornaamste kandidaten.

Van der Vaart

Maar wat doet Van Basten met Rafael van der Vaart? De middenvelder is een maand voor het WK nog steeds niet helemaal fit.

Hoeveel risico wil de bondscoach met hem nemen? De andere drie afvallers laten zich moeilijker raden. Het staat vast dat Van Basten over veel vleugelverdedigers en rechtsbenige verdedigers beschikt. Romeo Castelen en Ryan Babel moeten vrezen voor het WK. Jan Kromkamp, John Heitinga en de geblesseerde Kew Jaliens ook.

Huntelaar

En wat doet Van Basten met Klaas-Jan Huntelaar? Gaat de topschutter van de eredivisie mee als vierde centrumspits of neemt de bondscoach alleen Ruud van Nistelrooij, Dirk Kuijt en stormram Jan Vennegoor of Hesselink mee. De bondscoach is er uit, zondag om half twaalf weet iedereen het.

Huntelaar toonde vrijdag op de afsluitende training nog eenmaal wat hij kan. De zestien internationals - Jaliens bleef met een diepe wond in zijn bovenbeen achter in het hotel en Castelen had last van zijn voet - moesten een parcours afwerken: Eerst de bal van grote afstand rechtstreeks in een klein doel schieten, vervolgens een kratje raken dat in een goal was opgehangen. Daarna nog de de lat treffen en de bal in een cirkel schieten. De spits van Ajax was na twee rondjes ruim voor de anderen als eerste klaar en mocht onder daverend applaus naar de kant.

Huntelaar

Huntelaar, twee jaar geleden nog spits van AGOVV, wordt bijna elke training beter. De 22-jarige spits leidde Ajax naar de voorronde van de Champions League. Met twee treffers in de finale tegen landskampioen PSV (2-1) bezorgde hij zijn nieuwe club bovendien voor de zestiende keer de nationale beker.

Ruiken

Huntelaar is nog niet klaar. De beloning voor het beste seizoen uit zijn loopbaan moet nog komen. De spits wil met het Nederlands elftal mee naar Duitsland. Een plaatsje in het keurkorps van Jong Oranje, dat eind deze maand het EK in Portugal speelt, zal als een teleurstelling voelen. "Natuurlijk wil ik nu naar Duitsland", stelt Huntelaar. "Dat lijkt mij logisch. In het begin van het seizoen durfde ik niet over het WK te dromen. Ik mag er nu aan ruiken, maar wil ook meer."

Bondscoach Marco van Basten heeft ook oog voor de kwaliteiten van Huntelaar. Hij heeft de topschutter van Ajax in tegenstelling tot Roy Makaay in zijn voorlopige selectie voor het WK opgenomen.

Van Basten

Van Basten beseft dat Huntelaar de laatste twee jaar enorm is gegroeid. Toch moet de spits volgens de bondscoach nog steeds heel veel leren. "Hij is goed en gevaarlijk in het strafschopgebied van de tegenstander", vindt de bondscoach.

"Maar hij moet ook leren om buiten het strafschopgebied goed te voetballen. Dat moet allemaal beter." De spits onderstreept tijdens de vierdaagse trainingstage het gelijk van de bondscoach. De eerste aanname moet beter, Huntelaar laat de ballen soms te makkelijk van beide voeten springen. Hij mist soms snelheid en is ook geen spits die even vier mensen voorbij loopt.

Trainingen

Eenmaal voor de goal is Huntelaar echter levensgevaarlijk. Hij liet dat vooral op de trainingen zien. De spits kwam donderdag tijdens het oefenduel met Jong Oranje niet tot scoren. "Ik heb mijn best gedaan. Het kan natuurlijk altijd beter maar de bondscoach weet wat ik kan. Ik hoop dat hij ook naar het hele afgelopen seizoen kijkt. Ik heb het met Heerenveen en Ajax toch niet slecht gedaan."

Zondag

Van Basten geeft zondag uitsluitsel. Positief voor Huntelaar is dat de bondscoach niet meer uitsluit dat hij vier centrumspitsen mee naar Duitsland neemt. De keuze voor Van Nistelrooij, Kuijt, Vennegoor of Hesselink en Huntelaar zou dan ten koste van een verdediger gaan. "Ik kan alleen maar hopen en nog even afwachten."