CREMONA - Voor Remmert Wielinga is de Ronde van Italië al weer voorbij. De Nederlandse wielrenner van het Belgische Quick-Step is donderdag niet meer van start gegaan in de vijfde etappe, een ploegentijdrit van Piacenza naar Cremona. Wielinga had last van koorts.

Wielinga kreeg woensdagavond, na de verplaatsing naar Italië, last van kortademigheid. "Vanochtend werd ik wakker met keelpijn en maagpijn. Ik dacht aan een verkoudheid, het leek me niet al te ernstig. Maar in de loop van de ochtend werd het alsmaar erger", vertelde hij donderdagavond in het ploeghotel in Salsomaggiore.

Hij ging nog wel naar het parkoers van de ploegentijdrit, maar ondervond op de roller dat er geen enkele kracht meer in zijn benen zat. "Het ging helemaal niet. De ploegarts achtte het niet verantwoord dat ik zou rijden. Terug in het hotel moest ik overgeven, daarna heb ik uren op bed gelegen met koorts. Het is gissen naar de oorzaak. Dit kan iedereen overkomen, maar het is natuurlijk wel balen."

Wielinga verraste op de openingsdag met de negentiende tijd in de tijdrit over ruim zes kilometer met een lastig klimmetje in Seraing. De ex-Raborenner zei toen nog ambities te hebben in de Giro een goed klassement te rijden. Ook de dagen erna liet hij zich geregeld aan kop van het peloton zien. Wielinga keert vrijdag terug naar zijn appartement in Monaco. "Ik neem een paar dagen rust."