EINDHOVEN - Sevilla heeft woensdagavond voor het eerst in de clubgeschiedenis een Europese prijs gewonnen. De Spaanse club won de UEFA-beker ten koste van het Engelse Middlesbrough. In een kolkend Philips-stadion in Eindhoven waren de Spanjaarden met 4-0 afgetekend de sterkste in de finale van het toernooi.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Al voorafgaand aan het duel gold Sevilla als de gedoodverfde kandidaat om de UEFA-beker te winnen. De Spaanse club versloeg na de groepsfase achtereenvolgens Lokomotiv Moskou, Lille, Zenit St. Peterburg en Schalke 04. Bovendien doet de club het ook in de Spaanse competitie uitstekend. Met nog twee speelronden te gaan staat het team van coach Juande Ramos op de vijfde plaats.

Middlesbrough daarentegen heeft in Engeland een middelmatig seizoen achter de rug. De ploeg van scheidend coach Steve McClaren sloot het voetbaljaar af met een veertiende plaats in de Premier League en kon het seizoen nog slechts kleur geven door de UEFA-beker voor zich op te eisen. Daarin rekende het dit seizoen na de groepsfase af met VfB Stuttgart, AS Roma, FC Basel en Steaua Boekarest.

Het zou bovendien een mooi cadeautje zijn geweest voor McClaren die na het wereldkampioenschap Sven-Goran Eriksson opvolgt als bondscoach van Engeland. Vooraf dekte de coach zich echter al in voor een mogelijk verlies. "We zijn hier als underdog gekomen, maar ook om te winnen. Het zou mooi zijn als ik na vijf seizoenen Middlesbrough afscheid zou kunnen nemen met een prijs."

Fabiano

Zover kwam het uiteindelijk niet. Vanaf het beginsignaal had Middlesbrough het erg moeilijk tegen de Spanjaarden. Sevilla toonde aan over veel meer voetballend vermogen te beschikken dan de Engelse middenmoter. In de 27e minuut leidde dat dan ook tot de verdiende voorsprong. Luis Fabiano kopte in die minuut een prachtige voorzet van Daniel Alves achter de Australische doelman Mark Schwarzer. Daarvoor was Sevilla ook al een aantal keren dreigend voor het doel van Schwarzer verschenen.


Sevilla's Luis Fabiano passeert twee verdedigers van Middlesbrough

De Nederlanders Jerrel Hasselbaink en George Boateng, die bij Middlesbrough beiden een basisplaats hadden, slaagden er niet in een beslissend stempel op de wedstrijd te drukken. Boateng verrichtte als verdedigende middenvelder veel werk. Hasselbaink speelde als aanvaller niet indrukwekkend, al was hij in de tweede helft met een vrije trap dicht bij een doelpunt.

Het was in een fase dat Middlesbrough alles op alles zette om de achterstand uit de eerste helft weg te werken. McClaren had 'superinvaller' Massimo Maccarone als pinchhitter in het veld gebracht. De Italiaan toonde al eerder in het toernooi aan een goede invaller te zijn. Hij maakte in zowel het duel met Basel als in de wedstrijd tegen Steaua Boekarest in de slotseconden van de wedstrijd het beslissende doelpunt.

Maresca

Zover kwam het in Eindhoven niet. De aanvallende aspiraties van Middlesbrough werden een kwartier voor het einde van duel hard afgestraft door Sevilla. Met een vlijmscherpe counter besliste Enzo Maresca in de 78e minuut de wedstrijd: 0-2. In de 84e minuut tilde de Italiaan de stand daarna ook nog naar 3-0. Frédéric Kanouté maakte het daarna nog erger voor de Engelse club en bepaalde de eindstand op 4-0.


Vincenzo Maresca (r) van Sevilla in duel met Middlesbrough's Fabio Rochemback