LAUSANNE - Het internationaal sporttribunaal in Lausanne heeft mountainbiker Erwin Bakker een levenslange schorsing opgelegd. De Nederlander zat al een tweejarige dopingschorsing uit. De levenslange schorsing is opgelegd omdat Bakker twee keer is betrapt op en 'veroordeeld' voor doping.

Bakker werd vorig jaar twee keer positief getest. In maart ging het bij de Ronde van Valladolid om een te hoge T/E ratio, een methode om toediening van het mannelijke geslachtshormoon testosteron aan het licht te brengen. In juni werd Bakker in Canada positief getest op de bloeddope epo.

Bakker werd uiteindelijk na verschillende beroepsprocedures voor zowel de testosteron- als de epo-zaak geschorst. Het sporttribunaal (CAS) bevestigde deze week de (tweede) schorsing wegens het epogebruik, waarna reglementair een levenslange uitsluiting van kracht werd.

Afgelopen weekeinde reed en won Bakker onder de naam van zijn broer Jarno zonder toestemming nog een mountainbikewedstrijd in Duitsland. Een wakkere Duitse journalist herkende Erwin echter op de huldigingsfoto. Inmiddels bood de Brabander zijn excuses aan op zijn website. Maar de Duitse bond wil hem niet meer in Duitsland zien.