AMSTERDAM - In navolging van Morten Olsen, Jan Wouters, Co Adriaanse en Ronald Koeman neemt ook Danny Blind vroegtijdig afscheid van Ajax. Volgens de beleidsmakers van de club moet weer een andere architect de renovatie van het eerste elftal juiste vormen geven.

Het vlaggenschip van Ajax kiest voor de zoveelste keer sinds het vertrek van de laatste succesvolle hoofdtrainer Van Gaal voor een nieuwe koers. Maarten Fontein en Martin van Geel, de nieuwe algemeen en technisch directeur van de Amsterdamse club, hebben het kompas reeds ingesteld. Blind is in hun ogen niet de capabele kapitein die onder alle omstandigheden de juiste richting bewaakt.

Blind

Na het vertrek van Koeman voor het einde van het vorige seizoen speurden ze bij Ajax vergeefs naar een ervaren coach die direct inzetbaar was. Bij absentie van een technisch directeur - Van Gaal was opgestapt - koos de inmiddels vertrokken algemeen directeur Van Eijden in alle haast voor de op dat moment beschikbare Blind.

De geboren Zeeuw werkte alweer bijna twintig jaar voor de Amsterdamse club. Hij was aanvoerder van de kampioensploeg van midden jaren negentig, leidde diverse jeugdelftallen en vervulde de functie van hoofd opleidingen. Als hoofdtrainer van een topclub had hij geen ervaring.

Champions League

Blind was ambitieus, loyaal en wilde ook graag. Hij nam zijn verantwoordelijkheid en stapte op een moeilijk moment in. Wonder boven wonder redde de coach dat seizoen nog de tweede eindklassering voor zijn club. Ajax speelde daardoor dit seizoen weer in de lucratieve Champions League.

Ook in het eerste volledige seizoen was de werksituatie allesbehalve ideaal voor Blind. Hij had te maken met heel veel geblesseerde spelers. Voetballers met een aflopend contract als Maxwell, Trabelsi, De Jong, Pienaar en Galasek begonnen het seizoen met de wetenschap dat ze snel zouden vertrekken. Ze hadden vaak andere zorgen en belangen dan Ajax.

De Amsterdammers morsten in de reguliere competitie liefst 42 punten. Alleen in het seizoen 1964-1965 presteerde de club slechter. In alle commotie over de bijna historisch slechte prestaties van de ploeg raakte Blind het spoor volledig bijster. Hij speelde bijna wekelijks met een andere ploeg. Hij wist het niet meer.

Kwalitatief mindere ploegen als FC Utrecht, Heerenveen en FC Groningen pakten lange tijd meer punten. De nieuwe leiding van Ajax wist in het voorjaar eigenlijk al genoeg. Blind was gewogen en te licht bevonden. Bij gebrek aan goede en direct beschikbare opvolgers mocht de trainer het seizoen afmaken.

Terwijl Ajax zich nog met de grootste moeite kwalificeerde voor de play-offs, speurden beleidsmakers van de Amsterdamse club naar een nieuwe trainer. Dat Ajax zich alsnog via de nieuwe play-offs plaatste voor de voorronde van de Champions League en als toetje de beker won, is ook voor Fontein en Van Geel alleen maar meegenomen.

De beslissing voor een nieuwe coach was echter al genomen.