AMSTERDAM - Trainer Danny Blind vertrekt met onmiddellijke ingang bij Ajax. Dat maakte de clubleiding woensdagmorgen bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voorzitter John Jaakke noemde het een moeilijk besluit. "Danny is een echte Ajacied. Dit gaat niet in je koude kleren zitten. We hebben Danny altijd gesteund, ook toen Ajax negende stond. Anders hadden we nooit de play-offs en en de beker kunnen winnen", zei de preses op een persconferentie naar aanleiding van het ontslag van Blind.

Jaakke gaf aan dat de clubleiding de trainer de laatste maanden gewoon zijn werk heeft laten verrichten, ondanks de magere prestaties. "We hebben Danny rustig laten werken. Geen trainer van Ajax heeft met dergelijke resultaten zo rustig kunnen werken. We hebben als leiding in het belang van Ajax moeten denken en daarom deze beslissing genomen."

Van Geel

Technisch directeur Martin van Geel sloot zich bij de woorden aan. "Wat mij betreft is Danny Blind de juiste man, maar op dit moment bij Ajax niet op de juiste plaats." In de ogen van Van Geel moet Ajax weer aantrekkelijk en dominant gaan voetballen. "Helaas hebben we niet het vertrouwen dat dat met Blind gaat gebeuren."

Blind vroeg in de afgelopen periode om duidelijkheid over zijn toekomst. Van Geel daarover: "Dat hebben we overwogen. Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan om zo onbelast mogelijk de play-offs en de bekerstrijd in te gaan."

De positie van Blind stond al enige tijd ter discussie. Hij veroverde zondag met Ajax de nationale beker en plaatste zich, na een slecht seizoen, via de play-offs nog wel voor de voorronde van de Champions League.

Contract

Blind had nog een contract voor een jaar in Amsterdam. Ook de dienstverbanden van de assistent-trainers Gerard van der Lem en Ruud Krol zijn beëindigd. Blind trad op 14 maart 2005 aan als hoofdcoach. Hij verving toen Ronald Koeman, die na een nederlaag in de strijd om de UEFA Cup tegen Auxerre vertrok. Blind was jarenlang in dienst van Ajax. Eerst als speler, later als jeugdtrainer en hoofd opleidingen en vervolgens als hoofdtrainer.

Opvolger

Ajax heeft (officieel) nog geen opvolger voor Blind aangesteld. Naar verwachting zal binnenkort Henk ten Cate als nieuwe trainer worden gepresenteerd. Ten Cate is momenteel assistent-trainer van Frank Rijkaard bij Barcelona. De Spaanse club speelt op 17 mei nog de finale van de Champions League tegen Arsenal. Ten Cate heeft aangegeven na die eindstrijd uitsluitsel te geven over zijn toekomst.

Reden

Ajax gaf woensdag als reden voor het ontslag van Blind aan dat het eerste elftal niet daadwerkelijk heeft meegestreden om het landskampioenschap. Daarnaast vond de clubleiding dat de ploeg niet het gewenste voetbal heeft gespeeld, namelijk attractief, aanvallend en dominant voetbal. Ook was de progressie van zowel het collectief als de individuele spelers onvoldoende.

De besluitvorming omtrent de positie van de trainers heeft, volgens Ajax, pas dinsdagavond plaatsgevonden tijdens een bijeenkomst van de directie en de raad van commissarissen. "In de uiteindelijke afweging die heeft geleid tot beëindiging van de samenwerking zijn de resultaten en de ontwikkelingen van het gehele seizoen meegewogen, inclusief de gewonnen play-off en de bekerfinale", gaf de club in een persbericht aan.