PARIJS - Alessandro Petacchi heeft een streep gezet door zijn deelname aan de Ronde van Frankrijk. De Italiaanse wielrenner brak maandag in de derde etappe van de Ronde van Italië bij een val zijn linkerknieschijf en is niet op tijd fit voor Tourdeelname.

"Ook als ik op tijd hersteld ben van de operatie, heb ik nooit genoeg tijd om me voor te bereiden op de Tour", zei Petacchi in de Franse sportkrant L'Equipe. "Dit is de ergste blessure uit mijn carrière", aldus de ontgoochelde sprinter van Milram.

Petacchi keert dinsdag terug naar zijn thuisland, waar hij wordt geopereerd. Zijn ploeg Milram verwacht dat hij ongeveer twee maanden aan de kant staat. De Tour de France start op 1 juli.

Etappe

De sprinter van Milram reed de etappe ondanks de kniebreuk uit. Na aankomst werd hij onmiddellijk overgebracht naar een ziekenhuis in het Belgische Namen, de aankomstplaats van de derde etappe. Daar werd de ernst van de blessure vastgesteld.

Petacchi had dit seizoen zijn zinnen gezet op de Giro en de Tour. Hij verlaat de Giro, die voor hem slechts drie dagen duurde, nu zonder overwinning. In de tweede etappe werd hij zondag in een massasprint vierde. De Australiër Robbie McEwen kwam in die rit als winnaar over de streep.