BREDA - Met het schaamrood op de kaken blijft NAC Breda eredivisionist. De Brabanders speelden maandagavond in een uiterst slechte wedstrijd om promotie en degradatie voor ruim 13000 toeschouwers met 0-0 gelijk tegen FC Volendam. Na de 2-1-overwinning van vrijdag, was dat resultaat voldoende voor handhaving.

NAC-coach John Karelse kondigde voorafgaand aan het duel nog aan dat NAC volop strijd moest leveren in het beslissende treffen met de Noord-Hollanders. Na de overwinning in Volendam deed hij al een beroep op zijn spelers om vooral niet te denken dat de klus al geklaard zou zijn. De wijze waarop het Bredase team in de eerste helft speelde, strookte geenszins met de bedoelingen van Karelse, die zijn elftal voortdurend langs de zijlijn probeerde te inspireren tot meer inzet.

Matig

Door het matige optreden van NAC, dat ontstellend vaak balverlies leed, was Volendam voor rust absoluut niet minder dan de Brabanders. Volendam had het ook eigenlijk gemakkelijk. De ploeg van trainer Ernie Brandts wachtte op een fout bij NAC en kon vervolgens eenvoudig counteren. Tot echte kansen leidden die situaties niet, maar de Noord-Hollanders waren wel constant dreigend.

Kansjes

De thuisploeg kreeg twee kansjes; aanvaller Rigters, die speelde op de positie van de disciplinair gestrafte Vonlanthen, poeierde na een afgeslagen corner hard op de vuisten van doelman Jeroen Verhoeven. Een paar minuten later stoomde Petö op tot aan de rand van het zestienmetergebied, schoot, maar Verhoeven was opnieuw paraat en tikte de bal corner.

Rood

Na de pauze werd het spel van NAC, ondanks hartstochtelijke steun van de Bredase aanhang, niet veel beter. De Brabanders wisten zich geen raad met balbezit en stapelden fout op fout. In de 56e minuut kwam de ploeg ook nog eens met tien man te spelen, nadat Feyenoord-huurling Timothy Derijck met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd.

Minimaal

Volendam kreeg na de rode kaart het initiatief opgedrongen. De ploeg viel aan, was gevaarlijk, kreeg ook kansen, maar slaagde er niet in om doelman Arno van Zwam te passeren. De ervaren goalie was in het Bredase doel de enige uitblinker van NAC en redde op inzetten van Quasten, Dissels en Chaiat. Tuijp schoot in kansrijke positie nog voorlangs, waardoor het duel eindigde in 0-0, het minimale resultaat waarmee NAC eredivisionist blijft.